Csak nagyon szigorú szabályok között szedhetnének bölcsődei díjat az önkormányzatok. A díjnak több feltétele van, mondta Soltész Miklós szociális államtitkár a MR1-Kossuth Rádióban.

Az államtitkár elmondta: a kormány már tárgyalta azt az elképzelést, amely szerint bizonyos feltételek mellett fizetőssé válhatnak a bölcsődék a tehetős szülők gyermekei számára. Csak ott lehet pénzt beszedni a szolgáltatásért, ahol a fenntartást máshogy nem tudják megoldani az önkormányzatok.

"A szabályok nem azt jelentik, hogy óriási összegeket kell befizessenek a szülők" – mondta. Ha egy családban egy főre százezer forint nettó bevétel jut, akkor maximum 20 ezer forint szedhető be a bölcsődéért.

Kivételt jelent a díj alól, ha valakinek nettó 32 ezer forint alatti jövedelme van (az interjút én is hallottam reggel, én úgy értettem, Soltész azt mondta, ha az egy főre jutó jövedelem van eme összeg alatt, a gyermekvédelmi támogatás úgy tudom, 39 ezer per fő alatt járhat), ha súlyos beteg vagy fogyatékos gyermeket nevel, valamint három gyermek felett sem kell a díjat fizetni.

Soltész Miklós hangsúlyozta: a gyes jelenleg 28 500 forint, és néhány éve már dolgozni is lehet a gyes mellett.

"Továbbra is a családtámogatás az egyik legfontosabb terület, ezért fontos, hogy a bölcsődék fenntarthatóak legyenek" – mondta az államtitkár.

Eddig az MTI.  Először is: valaki világosítsa fel Soltész urat, hogy a GYES+munkavégzés kombónak nincs köze a bölcsihez, mivel vagy az egyik jár, vagy másik (vagy GYES, vagy bölcsőde), ha szabályszerűen járnak el.

Aztán. Három gyereknél már ezek szerint továbbra is mindegy lesz, hogy a szülő havi jövedelme kilencvenezer vagy kilencszázezer,  akkor is ingyen jár a gyerek, persze csak ha a szülő megfelelő korkülönbséggel gyártja le a gyerekeket, akinek a legkisebbje és a legnagyobbja közt mondjuk van 18-20 év, az menjen a sunyiba, ő nem nagycsaládos.

Aztán. Ha valakinek két gyereke van, se több, se kevesebb, az egyik menzán étkező kisiskolás, a másik meg mondjuk bölcsődés-óvodás, akkor ez kapásból 15-16 ezer per hó kiadást jelent, kedvezmény nuku, kivéve ha a gyerek tartósan fogyatékos (naná, akkor fel se veszik szegényt). Van még  a rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosultak kategóriája, ugye a maga 32-39 ezer per fő bevételével.

 Egy kétkeresős, kétgyerekes családban ugye ha mindkét fél keres nettó 100-at, plusz a családi pótlék, akkor a családi összjövedelem 226 ezer havonta, per fő 56 ezer, ennek 25%-a 14 ezer kb, a két menzával együtt havi 30 ezer, ami valamivel több, mint a családi összjövedelem 13 százaléka, vagy vegyük úgy, hogy megutaztattuk a családi pótlékot az állami intézmények közt, kiutalják, aztán a következő mozdulattal megy is befelé az önkormányzati-állami intézmény számlájára, némileg megpótolva.   Ezután a családban per kopf van 49 ezer minden másra – egy budapesti felnőtt bérlet ma 9800 Ft, a tanulóé 3850, egy dízel Peugeot 106-ost ma húszezerből lehet megtankolni, és egy négytagú családnak még megfelelő panellakás rezsije aligha megy 50-60 ezer alá havonta.

Ezek az emberek jövőre pár ezressel kevesebbet visznek haza majd az adójóváírás kivezetése miatt, többet fizetnek viszont szinte mindenért majd 2012-ben.  Maga a 14 ezer Ft plusz étkezés  valóban nem tűnik iszonyú soknak a családi napközik piaci árakon kikalkulált 60-90 ezrével szemben, még ha figyelembe vesszük is, hogy egy állami bölcsis csoportban 10-15 gyerek is lehet, míg a csanában csak 5-7.  

Tartok tőle azonban, hogy a kivethető átlag 10-20 ezres térítési díj az intézmények gondját nem fogja megoldani (a bölcsődék pedig főleg ott nem fognak szaporodásnak indulni, ahonnét a leginkább hiányoznak), míg az alacsonyabb keresetűeknek jobban megéri majd otthon maradni, mint bölcsit és bérletet fizetve munkába járni. Nem feltétlenül elítélendő a lépés, de összeadva a többi, szinte kivétel nélkül az alacsonyabb jövedelmű réteget sújtó intézkedéssel, azokat, akiknek segítség MÁR nem jár, mert nem keresnek elég keveset, de adózási kedvezmény meg MÉG nem jár, mert nem keresnek elég sokat, fizetni meg ugyanannyit kell nekik is mindenért, mint a gyógyszergyári vezérigazgatónak.

Igazságosság valószínűleg nem lesz sokkal több a dologban, jobban álló önkormányzatok nem vállalják a térítési díj bevezetésétől várható balhét, a csóróbbaknak meg nem lesz fizetőképes bázisa.  Röhejesen hangzik, ha a nettó százezer bevétellel „büszkélkedő” szülő tehetősnek minősül, miközben a milliomoscsemete is ingyen járhat, ha van két megfelelő korú testvére.  Utóbbi miatt amúgy nem aggódom, a valóban vagyonosok kedvükre válogathatnak az állástalan vagy alulfizetett pedagógusok közt, akik boldogan mennek hozzájuk bébiszitternek. Demagóg dolog lenne a bölcsődei férőhelyek hiányát rájuk fogni.

 

MTI/Vakmacska