Tünde fitymaszűkület letapadt fityma

A gyermek egyéves koráig jobb, ha nem nyúlunk a fitymához, míg az ennél idősebb gyermekeknél óvatosan elkezdhető a  tágítása. Mindig a gyermek korától függ, hogy mit kell tenni ilyen gondok esetén - mondja a gyermeksebész.

A fitymaszűkület és a letapadása két különböző dolog. Míg az utóbbi csecsemő- és kisgyermekkorban gyakran előfordul, addig a veleszületett fitymaszűkület nagyon ritka - mondta el dr. Kiss Imre, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermeksebésze, aki hozzátette:

„A szülők sokszor hiszik azt, hogy gyermeküknek fitymaszűkülete van, és attól félnek, hogy a vizelet nem tud távozni. A statisztikák szerint százból 98 esetben tágítható a szűkület. Ilyenkor türelmesnek kell lenni, mert a tágulás el fog indulni.”

Hogyan segíthetünk, ha „letapad”?
 

A gyermek egyéves koráig nem ajánlott a fitymát „húzogatni” – figyelmeztet a gyermeksebész. Egy- és kétéves kor között viszont nagyon óvatosan, de el lehet indítani a folyamatot, amelyben fontos a rendszeres szülői figyelem. A gyermeket először meleg vízben megfürdetjük, ettől a bőr felpuhul. Ezt követően óvatosan(!) és lassan megmozgatjuk a fitymát, de csak addig, amíg komolyabb ellenállást nem tapasztalunk. Kettő és ötéves kor között a leválás megindul, ezt segítik az ebben az életkorban gyakran jelenkező  erekciók is. Hétéves korra a legtöbb esetben a letapadás megszűnik.

Ha a gyermek eléri ezt a kort, eljön az idő, hogy az esetlegesen megmaradt letapadást megszüntessük. Ebben az esetben a gyermeksebész érzéstelenítő krémmel keni be a fitymát, majd 30-40 perc elteltével, amikor teljesen érzéketlenné vált, óvatosan leválasztja a makkról. Nagyon fontos része a kezelésnek, hogy ezt követően két héten keresztül minden fürdés után húzzák hátra a fitymát, a makkot fehér vazelinnel kenjék be, majd  a fitymát húzzák vissza a makkra. Ezzel megelőzhető az újbóli visszatapadás és a leválasztás okozta hámhorzsolás is gyorsabban begyógyul – tájékoztat dr. Kiss Imre gyermeksebész.

Sárgás váladék a fityma alatt
 

Sok szülő megijed, amikor gyermeke fitymája alatt sárgásfehér anyagot talál. Aggodalomra semmi ok, ez az úgynevezett szmegma, amely a makk mögötti mirigyek váladékából és elhalt, levált, de kiürülni nem tudó hámsejtekből áll.

Szerzett fitymaszűkület
 

Bár a veleszületett fitymaszűkület igen ritka, a szerzett változata gyakrabban előfordul. Ez azt jelenti, hogy az addig normális tágasságú fityma szűkülni kezd. Ennek oka lehet egy, a fitymát érintő gyulladás, ami szerencsétlen esetben hegesedést, majd szűkületet eredményezhet.

Cukorbetegséget jelezhet
 

A szerzett fitymaszűkület  gyermekkori diabétesz kialakulásának első jele is lehet. Az anyagcserezavar miatt a gyermek vizeletében cukor található, ami táptalajul szolgál a baktériumok szaporodásához. A nagyszámú baktérium gyulladást, ez pedig hegesedést okozhat. Ha tehát a fitymagyulladás után szűkület is kialakul, érdemes a gyermekkori cukorbetegség gyanúját is felvetni.

Ekkor fordulj azonnal orvoshoz
 

Ha a gyermek fitymája pisiléskor ballonszerűen felfújódik és a vizelet nem ürül ki, ez jelezheti azt, hogy a gyermeknek fitymaszűkülete van. Ilyenkor azonnal gyermeksebészhez kell fordulni -figyelmeztet dr. Kiss Imre.

Tünde

Tünde fitymaszűkület letapadt fitymaBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?