A bécsi Leopold Múzeumban nudista múzeumlátogatást szerveztek, és figyelemfelkeltő plakátkampánnyal hirdették A meztelen férfi című kiállítást.

 

A kiállítás március 23 és június 30 között a budapesti Ludwig Múzeumban látható – bár nagy valószínűség szerint itthon nem plakátolják ki nagy méretű férfi nemi szervekkel a fővárost.

„Míg a meztelen női test, a női akt a művészet elfogadott témája, a meztelen férfi test a klasszikus antik művészetet követően, jó időn át csaknem láthatatlan maradt, a ruhátlan férfi évszázadokon keresztül csupán mitológiai hősként, keresztény mártírként jelent meg. Vajon mi ennek a láthatatlanságnak az oka, és miért tárul fel a rejtett férfi test olykor mégis? A ruhátlan férfi test ábrázolásában nyomon követhető a férfi társadalmi szerepének változása, a férfi identitás alakulása, s mindez elválaszthatatlan a társadalomban végbement változásoktól, a hatalom működésétől. A kiállítás azt követi, hogyan alakult át a meztelen férfi test jelentése az utóbbi száz évben; hogyan viszonyulnak a férfi alkotók, bátran, de teli kétségekkel is, új életminták iránti kíváncsisággal, a saját meztelenségükhöz; és azt is, ahogyan a női alkotók meghódítottak egy olyan témát, amely sokáig tiltott volt számukra.

A kiállítás 1900 körül indul, a bécsi századforduló világából, amikor a férfi identitás első nagy válsága megváltoztatta azt, ahogyan a férfi aktra tekintünk. A modern művészek számára a lecsupaszított, meztelen férfi test a feltárulkozás, az önmegismerés, a megújulás hordozója lett. A kiállítás ettől a ponttól kezdődően követi végig a meztelen férfit a XX. és a XXI. század történetén keresztül, az identitás válságain és a szuverenitás szakaszain keresztül, a hagyományos férfi szerepmodellek megkérdőjelezését, az alternatívák keresését, a gyengeséggel és a sérülékenységgel történő szembenézést, a vággyal teli tekintetet és az erotikus pózt.



A linzi LENTOS Kunstmuseum kiállításán (2012. október 26. – 2013. február 17.) a fennállásnak 10. évfordulóját ünneplő múzeum gyűjteményének jelentős anyagán túl több mint 300, az Egyesült Államokból és Európából kölcsönözött műtárgy látható.

A budapesti Ludwig Múzeum 2013. március 22. és június 30. között mutatja be a kiállítás helyszínre adaptált változatát, hangsúlyt helyezve a téma közép- és kelet-európai régióbeli megjelenésére.” – olvasható a múzeum honlapján.

Kíváncsian várjuk a hazai reakciókat.

Tünde 

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?