Monique lombik lombiknapló meddőség

Ez a poszt most nem rólam fog szólni – hanem rólad, rólatok. Rólad, aki már kacérkodsz a gondolattal, hogy felemeld a telefont, és bejelentkezz az első konzultációra az egyik meddőségi klinikára. Akár magánklinikát, akár állami intézetet választotok végül, nagyon fontos, hogy tisztában legyél a következő rendkívül fontos dolgokkal:

1. Ha úgy érzed, gond van, ha nem sikerül, mihamarabb indulj el a kivizsgálásokkal, mihamarabb keress meddőségi szakembert! Mondom: meddőségi szakembert, nem „mezei” nőgyógyászt, és mihamarabb. Ha kell, szemrebbenés nélkül hazudd azt, hogy már egy évnél hosszabb idő óta próbálkoztok (elnézést attól, akinek a lelkiismerete esetleg tiltakozik ez ellen…) Ne késlekedj, mert minden kárba veszett hónap a te biológiai órád (petesejtjeid) ellenében dolgozik. Koronát fel, fejet fel, száj összeszorít, és hajrá!

2. Hogy teherbe ess, az neked fontos, nem az orvosnak! Ő csak segíteni tud, elkísér az úton, de alapvetően neked kell felelősséget vállalnod az egész folyamatért. Sajnos ez nagy valószínűséggel azzal fog járni, hogy rengeteg alap orvosi (nőgyógyászati, endokrinológiai) ismeretet magadra szedsz. Sebaj, kezeld ezt pozitív hozadékként! Ezáltal egyrészt könnyebben meg tudod majd különböztetni a rossz / kevésbé jó orvost az igazán jó orvostól, másrészt legalább lesz egy csomó ismeret, amit  továbbadhatsz. (A fiatal nőknek meglepően kevés ismerete van az emberi reprodukciós rendszerről, a meddőségről, a leggyakoribb endokrin betegségekről – nem is hinnéd, mennyire kevés!)

3. A fentiek miatt én azt javaslom, csak akkor jelentkezz be lombikprogramra, ha alapvetően már egy sor kivizsgáláson átestél / átestetek! Nem, a lombikcentrum nem fog részletes vizsgálati listát adni neked. Fognak kérni néhány alapvető vizsgálatot, de korántsem a szükséges részletességben – megítélésem szerint az nem feltétlenül elég. A Facebookos csoportban többeket hallottam panaszkodni arról, hogy ezt vagy azt a vizsgálatot miért csak most, a második / harmadik / többedik sikertelen beültetés után kéri az orvos… előzd ezt meg azzal, hogy már egy dossziéra való vizsgálati eredménnyel érkezel! Idő- és pénzigényes, igen, de kisebb valószínűséggel fecsérelsz el feleslegesnek bizonyuló lombik kört, próbára téve ezzel a testedet, lelkedet, pénztárcátokat, kapcsolatotokat.

4. A lombikcentrumok működésével kapcsolatban két fontos dolgot kell tudnod: - egyrészt, a nagy számok törvénye alapján dolgoznak („előbb-utóbb” majdcsak sikerül…) – másrészt, csak olyan terápiát, tevékenységeket javasolnak, melyek publikált kutatásokkal alátámaszthatók. Egyszerű példa: emelt mennyiségű fehérje- és folyadékbevitel a megtapadás támogatására a beültetés utáni időszakban – hivatalosan nem fogják ajánlani neked, mert nincs alátámasztva publikált kutatással. Ezzel együtt ez „szájról szájra jár” a Facebook-os csoportban. Ha rákérdezel a dokidnál, kitérő választ fog adni, és rád fogja bízni a döntést. Az ilyenek miatt ne dühöngj, próbáld meg elfogadni, hogy a lombikcentrumok így működnek.

Monique lombik lombiknapló meddőség Meddig lehet még gyerekem?

Meddig tart a termékenységünk? Meghatározható a petefészkek tartaléka. Interjú dr. Szakács Zoltán szülész-nőgyógyász, meddőségi specialistával.

Tovább>>>

Álljon tehát itt azoknak a vizsgálatoknak a felsorolása, melyeket a lombikcentrumba való első bejelentkezés előtt mindenképpen végeztessetek el egy meddőségi nőgyógyász és egy endokrinológus közreműködésével:

  • ciklus 3. és 21. napi hormonpanel: FSH, LH, prolaktin, ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron. Ezeknek a hormonoknak a bonyolult összhangja, kölcsönhatása szabályozza a női ciklust.  Alap vizsgálatok, melyeket még a nemmeddőségi nőgyógyászok is néznek néha (a jobbak legalábbis…), alkalmas a ciklus követésére. Javaslatom: időről időre ellenőriztesd őket, ne csak egyszer.
  • nőgyógyászai ultrahang, citogenetika és baktériumtenyésztés: rutin, alap dolgok. Ugye te is jársz évente méhnyakrákszűrésre?? Ha baktériumot tenyésztenek ki a hüvelyváladékodból, nem kell mindjárt kétségbeesni: természetesen antibiotikumot fogsz kapni, és utánkövető vizsgálatra lesz szükség.
  • pajzsmirigy funkciók vizsgálata: TSH, T3, T4, antiTPO, anti-thireoglobulin, esetleg reverz T3 (ha tüneteid indokolttá teszik ezt is). Ezeknek csak egy része érhető el a társadalombiztosítás terhére, viszont a jó endokrinológusnak mindegyik kell, hogy megalapozottan megítélhesse az állapotodat. A fenti javaslatom ide is vonatkozik: időről időre ellenőriztesd, különösen akkor, ha kiderül, hogy eltérnek az értékeid, illetve tüneteid vannak.
  • inzulinrezisztencia (IR) megállapítására vércukor és inzulin terheléses vizsgálat:  ún. 3pontos módon: 0. perc, 60. perc és 120. percben. Csak a vércukor nem elég, inzulin érték is kell, mindhárom időpontban. Az eredménnyel aztán irány egy jó endokrinológus, hogy kiértékelje. Ne lepődj meg, ha ugyanazt az eredményt két orvos kétféle módon értelmezi – itt bizony lehetnek „határzónák” – néha az eredmény egyértelmű, néha nem. Itt aztán tényleg fontos az igazán jó orvos, valamint a bizalom.
  • kariotípus meghatározás mindkét félnek: az esetleges genetikai betegségek kimutatására, egyszerű vérvétel. Az egészséges nő kariotípusa 46XX, az egészséges férfié 46XY. Csak magánban elérhető. Jó hír: mivel genetikai vizsgálat, mindkettőtök élete során csak egyetlen egyszer kell elvégeztetni.
  • AntiMüllerian hormon (AMH): ez egy petefészek által termelt hormon, melynek mennyisége az életkorral folyamatosan csökken, így hát aktuális szintjéből meg lehet állapítani a petefészek fennmaradó kapacitását – mennyi „tartalékod”, mennyi időd van még. Egyszer mindenképp meg kell nézetned, de ha a procedúra hosszúra nyúlik (évek), akkor érdemes megismételtetni. Sajnos csak magánban elérhető.
  • Dvitamin: nem is hinnéd, mennyire fontos szerepet játszik a hormonháztartás szabályozásában! Bizonyos vélekedések szerint ő maga is sokkal inkább hormon, mint vitamin. A szintje egyszerű vérvétellel könnyen ellenőriztethető, és ha szükséges, pótlással könnyen emelhető. Fontos: pótlásként ne tablettát szedj, hanem a csepp formát válaszd inkább, sokkal jobban felszívódik.
  • NK ölősejt vizsgálat: többszörös vetélőknél, többedik lombik előtt mindenképp alapvető vizsgálat. A gyakori vetélések alloimmun okainak egyike lehet a természetes ölő sejtek (Natural killer cellNK cell) megnövekedett száma és/vagy aktivitásuk fokozódása. Ez a kilökődési folyamat vizsgálható az un. NK vagy természetes ölősejtek aktivitásával. Nagyjából úgy kell ezt elképzelni, mint a friss szervátültetetteknél: létezneke olyan aktív alloimun folyamatok, melyek során a szervezet az „idegen test” ellen fordul. Vérvizsgálat, mely ciklusfüggő: a 21. ciklusnap körül ad a legpontosabb képet. Szervezési szempontból fontos lehet, hogy a Synlab magánlabor például előzetes bejelentkezés alapján csinálja, érdemes velük előzetesen telefonon beszélni, illetve hogy teljesen egészséges legyél a vérvételkor (nátha / herpesz, ilyesmi kizáró ok!).
  • trombózis panel vizsgálat, nagyjából a következők: Leiden V. faktor, MTHFR C677T és MTHFR A1298C mutáció, prothrombin mutáció, PAI1-gén polimorfizmusa: ezek mind azt mutatják meg, kell-e számolnod genetikai okokból a mélyvénás trombózis emelkedett esélyével.  Ha igen, akkor valószínűleg vérhígító injekciót kell majd szúrnod már a lombik alatt. Mivel ezek genetikai vizsgálatok, az eredménye egész életeden át el fog kísérni, szóval megismételni nem kell majd.
  • méhtükrözés: a méh esetleges fizikai deformitásainak, illetve polip / mióma és társai feltárására. Több „fajtája”, módszere van, én a sófeltöltésesről ki merem jelenteni, hogy NEM fájdalmas.
  • petevezeték átjárhatósági vizsgálat (HyCoSy): Ha minden egyéb rendben van, és mégsem sikerül teherbe esni, erre is kell gondolni. Lényege, hogy ultrahangon figyelik a bejuttatott kontrasztanyag útját. Rossz hír: ha van elzáródás, bizony fájdalmas.
  • hepatitis B és hepatitis C szűrés, HIV antitest szűrés: a lombik intézet ezt egészen biztosan fogja kérni – mindkettőtöktől! A mi esetünkben a háziorvos sajnos nem volt hajlandó kiírni.
  • spermatogram, a spermiumok „mennyiségének” és „minőségének” vizsgálata: nos, hát igen, erről se feledkezzünk el, sőt. Férfi oldalon „az” alap vizsgálat. Ha nem a legjobbak az eredmények, nem feltétlenül kell elkeseredni: intenzív vitaminkúrával némileg javítható
  • férfinői összeférhetetlenségi vizsgálatok: az esetleges alloimmun folyamatok kimutatására. Meddőségi szakorvos javasolni fogja, ha szükséges.
  • esetleg vércsoportmeghatározás: ha létrejön a várandósság, akkor úgyis kell majd…

Monique

Monique lombik lombiknapló meddőségBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?