Elhunyt hétfőn Foky Ottó Munkácsy- és Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező, reklámgrafikus, olyan sorozatok alkotója, mint a Mirr-Murr, a kandúr, vagy a Misi mókus kalandjai - írta az MTI közlése alapján a hvg.hu. Foky Ottót hosszan tartó súlyos betegség után, 85 évesen érte a halál.

Utoljára a tévémaci-csere ürügyén beszéltünk róla - ő tervezte a régieket, amelyeket visszakívántunk, most a mackók után ő is itthagyott bennünket. Nincs több Pintyőke cirkusz világszám, csak a DVD-ken, elballag a városi éjszakába Oriza-Triznyák, a mogorva képű kóbor macska (tudja még valaki, mi volt az Oriza?), szomorú képpel ácsorog a milyenokos, milyenügyes legkisebb ugrifüles, a tudálékos sünivel, a készséges békával együtt, a süni néha az orra alá motoygja: én megmondtam, én megmondtam....

Eredetileg tanítóként végzett, ezután jelentkezett sikerrel az Iparművészeti Főiskolára. 1962-től vezette a szinte önállóan felépített Bábfilmstúdiót, 1987-es nyugdíjba vonulásáig. több mint száz tévés esti mesét, gyermekfilm-sorozatot és reklámfilmet készített. 1964-ben Munkácsy Mihály-díjat, 1970-ben Balázs Béla-díjat kapott. 1977-ben Érdemes művész, 1982-ben Kiváló művész címet nyert el.