Úgy döntöttem, megírom a kis bevásárlói élményeimet a babakelengyével kapcsolatban. Az üzletekből üres kézzel távoztam, és maradt a netes rendelés. Hogy miért? Gondoltam a terhesség hetedik hónapjában már csak illene elkezdeni lassan, apránként vásárolni a babaholmikat. Nem akartam anyahajóként szuszogva vontatni magam egyik babaáruházból a másikba, ezért gondoltam, időben nekilátok. Előre készítettem listát, megnéztem weboldalakon is, hol, milyen áron jutok a termékekhez, tanulmányoztam, mit érdemes venni és mit nem. Tényleg egy elég kis pöpec listát raktam össze, semmi flanc, csak ami szükséges.

Az első bababoltban (Pakson) szinte körberöhögtek, hogy mit akarok még hét hónapos terhesen venni, azt sem tudom, mekkora lesz a gyerek. Mondom ember, az utolsó hónapra nem akarom hagyni a bevásárlást, mivel 1. költözni is fogunk, 2. akkora leszek,  mint egy bálna, 3. 56 és 62 es méretekből a minimális három darabot azért szeretném beszerezni. Erre az eladó: egyébként is, miért itt akarom megvenni a babaruhát, úgyis seperc alatt kinövi a gyerek, felesleges rá annyit költeni. Mondom mi van? Ez az idióta saját maga ellen dolgozik. Egy vásárlónak ilyet mondani? Hadd legyen már az én dolgom, hogy mire költök. Amúgy meg 18 éves koráig ezzel az erővel ne vegyek neki semmilyen ruhát, mert úgyis kinövi, nem?? Nevetséges. 

Az eladónő hülyének nézett. Bármit vettem volna, lebeszélt. Kérdem: kis cérnasapka van? Szintén kérdésre a válasza, szokás szerint kérdéssel: minek az? Mondom mert októberben azért már elkél. Erre ő: teljesen felesleges, nem fog megfázni. (???) Ő már csak tudja, a csecsemőosztályon dolgozott (nem is értem, miért lett butikos) az anyák annyi felesleges dolgot vásárolnak, nem is érti. Bezzeg az ő idejében! Jó, gondoltam, csak tudja, mit beszél, akkor sapka sem kell. Kérdem: kis kesztyű van, hogy ne karmolja össze magát? Erre ő: pffff...minek az?  Azt hittem, ez egy kandikamerás felvétel, de nem. Ott is hagytam, üres kézzel jöttem ki a boltból.

Elhatároztam, hogy amit lehet, netről rendelek. Találtam egy jó kis webáruházat, ahol használt illetve outlet babaruhákat árultak. Jó áron be is szereztem párat, de ugye takarót, hálózsákot és egyéb kütyüt nem akartam a véletlenre bízni, szerettem volna boltban megvenni, ahol meg is tudom tapizni.

Legközelebb már rettegve léptem be egy másik bababoltba. Reméltem, hogy itt talán nem röhögnek ki. A kis listámból soroltam, mire lenne még szükség. Ez augusztus elején volt. (Ekkor már a nagy bevásárlóközpontok kezdik az őszi kollekciót kipakolni, illetve a nyárit kiszelektálni.) A bababoltoknál más időszámítás van. Majd jöjjek vissza szeptemberben, akkor talán már lesz hálózsák. Se kis sapka, se takaró, semmi nem volt, ami egy őszi babának kellene. Mindez Pécs egyik legismertebb bababoltjában. Mivel Paksra költözünk, nyilván nem megyek vissza Pécsre szeptemberben babaholmikért. Innen is üres kézzel jöttem el.

Még költözés előtt átmentem egy másik bababoltba Pécsen, ami elvileg a bababoltok ásza, de rohadt nagy csalódás volt. A segítőkészség a nullával volt egyenlő, egy flegma srác volt az egyik eladó (nem is értem, miért itt dolgozik). Mondom rengeteg mindenre van még szükségem, babakád állvánnyal, kókuszpólya, hálózsák, pléd, szobahőmérő, stb. A srác mutatta, hogy az épület melyik oldalában mit hol találok, aztán menjek Isten hírével. A babakádak emelgetésénél elakadtam, egymás tetejére úgy 20 db volt pakolva. A boltban kb. 32 fok volt. Rosszul is lettem. Egy pólyával és egy hálózsákkal távoztam, mivel senki nem segített. De már sikernek éltem meg, hogy ezt beszereztem.

Belefáradva a boltokba, szintén webáruházon keresztül szereztük be a következőket: takaró, babakocsi, bababútor, baba ágymatrac, lepedők, textilpelusok,szoptatós kütyük. Kiváló termékeket kaptunk és nem csalódtunk!

Most járok a 34. héten. A kórházi csomagot szerettem volna összerakni, amikor észrevettem, hogy mi hiányzik: hálóing, 56-os body, kis cérnasapka. Mivel rendszeresen fáj a hasam, és éjszakánként alig alszom, anyut kértem meg, hogy ezt a pár babaapróságot szerezze be.  (Jelenleg náluk vagyok Kiskőrösön.) Ugyanúgy járt, mint én. A kiskőrösi  bababoltban kinevették, és azt mondták, menjen a Tescóba, ott kap babaruhákat, mert ugye úgyis kinövi a gyerek. Leforrázva jött haza, hogy ő még ilyen hülyéket nem látott. Kezdem azt feltételezni, hogy a kiskereskedők saját maguk alatt vágják a fát, és amikor a multikat szidják, nincs igazuk.

Szóval tegnap nagy őszi bevásárlás keretén belül elmentem apuékkal Kecskemétre (ez a legnagyobb város Kőröshöz, ahol van is választék), és bementünk a Tescóba, meg is vettük a még hiányzó babacuccokat. A hálóingvásárlást szintén ebben a városban, az egyik központi szocreál áruházban próbáltuk megejteni. Ez is megérdemel egy pár sort, csak hogy megértsük, miért tart ott az országunk, ahol.

Elvileg ugye én a vevő lennék, aki szeretne vásárolni. És nem kínai szart, hanem minőséget. Bementünk anyukámmal egy tájegységről elnevezett áruházba, a fehérnemű részlegre,  ahol olcsóbb, magyar termékeket is árulnak. Elkezdtük nézegetni, hogy milyen fazon lenne jó, eladó persze sehol. Anyu tök véletlenül levert 3, azaz három darab hálóinget. Pirulva szedegette fel. Mondom anyu, nehogy már te legyél zavarban, az eladó dolga lenne, hogy segítsen. Erre mint Aladdin lámpásából a Dzsinn, ott termett egy feldúlt, agresszív picsa. Olyan idegesen tépte ki anyu kezéből a hálóingeket, hogy egy lépést hátraléptem. Kérdi, hogy mit szeretnénk. Elmagyaráztuk magyarul, hogy már vettünk hálóinget egy másik boltban, itt van nálunk a szatyorban, fehér, ehhez hasonló fazont keresünk, csak más színben. Erre kipakol öt fehér hálóinget. Mondom más színben keresünk. Erre ironikusan válaszol. Akkor nézd meg a hálóinget, amit vettél, az vajszínű. Gondoltam, jól van baszd meg, tényleg vajszínű, de én se fehéret, se vajszínűt nem szeretnék. Erre ő: úgyis hamar ki fognak rakni téged a kórházból, minek még hálóing. Itt már pofonra állt a kezem, kis híja volt, hogy nem csaptam meg. Csak ennyit mondtam: mivel ha én veszek valamit, azt nem egy alkalomra veszem, hanem utána is szeretném hordani. Kínai szart nem akarok, ha most veszek hálóinget, azt több évre veszem. Erre agresszíven odanyújtott 1 azaz egy db fehér hálóinget, hogy itt van, ez van, nincs más. Én megköszöntem, a próbafülkében magamban elküldtem a jó anyukájába, és mintha mi sem történt volna, mondtam, hogy köszönöm, akkor megveszem. Anyukámra még mindig pikkelt az eladó, így mikor anyu azt kérte, hogy tegye vissza a zacskójába a hálóinget, beszólt neki a nő: díszcsomagolást ne adjak? Anyu higgadtan csak annyit mondott, köszönöm, azt nem kérek. Itthon mondta csak el, hogy amíg próbafülkében voltam, mekkora tahó volt vele ez a nő.

Ezzel a kis sztorizással csak arra akartam rávilágítani, hogy terhesen vásárolni menni nem valami jó móka, és abszolút nagy csalódás a kiskereskedők hozzáállása. Ne csodálkozzunk, ha inkább a multinál (ahol senki nem szól hozzád, és nem baszarint le), vagy webshopon keresztül vásárolunk.

Eszter

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?