„Lehet, hogy a gyerekek kicsit büdösebbek lesznek, mint kellene, de jól fogják magukat érezni” – a fideszes Szalay Ferenc arra a felvetésre, hogy a kötelező mindennapos testneveléshez nincs elég tornaterem és tisztálkodási lehetőség az iskolákban. Ahogy arról már a tervezgetés során írtunk, hamarosan a tornaóra minden nap szerepelni fog az órarend rubrikáiban. A most fokozatosan bevezetésre kerülő rendszerben négy év múlva már heti öt testnevelésórája lesz minden nebulónak, hogy a megfelelő mozgáskultúra már fiatalon beépüljön a fiatalok életébe.

Addigra kellene hely a mozgásra. Tavasszal és ősszel az iskolaudvarokban bíznak a tornatanárok, ám télen már komolyabb gondot okozhat, hogy nincs elegendő tornaterem.

Tavaly decemberben Szabó Máté ombudsmani jelentésében tárta fel, hogy a magyar iskolák 20 százalékában nincs tornaterem, és az iskoláknak csak mintegy 40 százalékában van lehetőség sportudvar kialakítására.- írja a Hír 24.

Tornaterem pedig nem terem magától. Építeni kell. Ahogy kell majd új tesitanár, tornaszer, szükség lenne mosakodási lehetőségre, és az emlékeim szerint (a koszos hajas linóleumra gondolok) gyakori takarításra is kellene némi keret.

Az oktatási államtitkárság arra hivatkozik, hogy a szükséges tornatermek építését, felújítását, a testnevelő tanárok képzését, átképzését az szerint ezt az Új Széchenyi-terv finanszírozza majd.

Szalay Ferenc, a sportbizottság tagja egyszerűen úgy véli, a tornatermek hiányát emlegetők, az elképzelés ellenzői mögött olyan szaktanári lobbik vannak, akik félnek, hogy a saját tantárgyaik rovására vezetik be a mindennapos tornaórát.

Reméljük a programra pénzmag is valóban jut majd és valóban a mozgás megszerettetése kerül előtérbe, és nem a tornaóra megutáltatása, a szervezetlen kényszermegoldások jutnak majd szerephez.

Mert a mozgás öröme ide vagy oda, attól, hogy óra után büdös van, nem hinném, hogy jól éreznék magukat a résztvevők (vagy az őket tesi után okító tanárok).

Mit gondoltok, lesz forrás, vagy csak forrongás várható?

Center

http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/175589