Egyre menőbb Budapesten biciklizni. Régóta nem szokatlan látvány a munkahelyére igyekvő vagy a hétvégi biciklis, de azért egy edzett járókelőnek is szemet szúr, ha valaki a hátára erősített gigantikus plüsskutyával teker végig az utcákon. A kutya az egyik óvodába utazott, aki pedig vitte, a „dogmannek” becézett sárc, a Budapest Bike Maffia önkéntese.



A Budapest Bike Maffia, bár a nevéből akár az is következne, nem idős nénik táskáját ragadja el kerékpáron suhanva vagy csórja el a kapualjakból a jóhiszeműen otthagyott bicikliket, épp ellenkezőleg.

Az egész karácsony tájékán kezdődött. Néhány srác elhatározta, hogy segíteni fog azokon, akik rászorulnak. Ezt hívják hivatalosan civil kezdeményeznésnek. Mivel az alapító tagok, gyerekük nem lévén, hamar lezavarták a kötelező szentestei kört, úgy érezték, maradt még bennük szusz, hogy azokra is gondoljanak, akiknek nincs családjuk, egyedül maradtak vagy más okok miatt szorulnak segítségre: az idős, beteg emberek, akik nem tudnak maguknak bevásárolni, a hajléktalanok, akiknek ennivalóra van szükségük vagy azok az óvodák, akiknek nincs elég játékuk, mert nem telik rá.

A rászorulókat könnyű megtalálni. A BBM önkéntesei a várost járják kerékpárral, felkutatva a rászorulókat, akiknek tartós élelmiszert osztanak. Egy-egy akció keretében pedig intézményeket választanak ki, amelyek támogatásra szorulnak. Az önkéntesek aztán nyeregbe pattanva szállítják el az adományokat a célponthoz. A kezdeményezésnek az is hosszú távú célja, hogy a bringázni szerető fiatalok számára értelmes időtöltést nyújtson, hiszen önkéntesek jelentkezésére is szükségük van.

Legutóbbi akciójuk keretében, áprilisban játékokat gyűjtöttek össze az adakozó kedvűektől, hogy a Dankó utcai Wesley János óvoda számára vigyék el.

Májusban a Lea Otthont támogatják. Az otthonban azok a fiatal anyák kapnak helyet, akik várandósan az utcára kerültek, mert bántalmazták, a családjuk kitagadta őket vagy nem tudták fizetni az albérletüket. Itt lehetőséget kapnak sorsuk rendezésére és arra, hogy addig is a gyermekükkel maradhassanak.

A Budapest Bike Maffia otthont támogató akciója május 17-én zárul. Az összegyűjtött adományokat május 18-án szállítják ki önkéntesek segítségével.

Amit gyűjtenek:

A babáknak:
Jó állapotú gyermekruhák (2éves korig) rugdalozók, játékok 2 éves korig, bébiételek, tápszer, pelenka, nem használt cumi, rágóka stb..

Az édesanyáknak:
Tisztasági szerek: tusfürdő, sampon, zsebkendő, nedves törlőkendő, fogkefe, fogkrém, tampon, betét, melltartóbetét, esetleg sminkszerek, dezodor, parfüm.

Extra ajándékként, az ünnepnapok alkalmából csokival is segíthetünk.

A BBM bázisa, ahová az adományokat várják és ahol önkéntesen jelentkezését is regisztrálják: Szimpla kert, Budapest VII. kerület, Kazinczy u. 7.

Képek az eddigi akciókról, beszámolókkal itt.