Érdekes hírek a Bezzeganya új, lapszemle sorozatában.

Valóban megbolondul a gyerek az édességtől?

A tudomány nem tud dűlőre jutni abban a kérdésben, hogy a sok édességtől valóban hiperaktív lesz-e a gyerek. Egyes kutatások szerint a szülők a fejükben élő hiedelmek miatt látják csokievés után felpörgöttnek a gyereket, mások szerint a gyerek iskolai teljesítménye számottevően javul, ha kevesebb édességet eszik. Mennyi cukrot fogyasszon egy gyerek és egy felnőtt?

„Terhesen jöttem rá, mekkora bunkó a férjem”

„Elborzadtam, amikor megláttam a férjem hozzászólásait. Kiderült, hogy valójában egy troll, egy igazi, kellemetlen szemét alakírta a Redditre egy elkeseredett kismama.  – Szörnyű kommenteket ír: rasszista vicceket, kövér vagy éppen csúnya embereknek szól be, sőt egy tinédzsernek azt írta, ölje meg magát.”

Só: tiltott "gyümölcs" - életbe lép a közétkeztetésről szóló rendelet

A sótartalomra vonatkozó intézkedések az ötévesnél fiatalabb gyerekek számára január 1-jén lépnek hatályba, az idősebbeknél fokozatosan, 2021-ig kell elérni a kívánatosnak tartott öt gramm/nap adagot.

Nem kötelező az AFP vizsgálat a kismamáknak

Júliustól már nem kötelező a kismamák számára az AFP-szűrés.A terhesség 16. hetében elvégzett alfa-fetoprotein vizsgálat elsősorban a nyitott gerinc és a nyitott hasfal, a koponyafejlődési rendellenességek, valamint a Down-szindróma felismerésére volt hivatott. Ez az évtizedekkel ezelőtt bevezetett módszer ma már teljesen elavultnak számít.

Súlyos mérgezést okoz a mosogatógép-tabletta

Vannak olyan tabletták, ahol a hatóanyag egy vízben oldódó kapszulában van. A gyermek ezt a szájába veszi, és elnyammog rajta. Ahogy a nyál feloldja a borítást, a tabletta tartalma, a benne lévő túlnyomás miatt, szétrobban, és a gyermek szinte biztosan le fog nyelni belőle egy kiadós adagot. A gyomor felületét teljesen szétmarja, súlyos vérzést okoz.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?