Károly Róbertért életét feláldozó Dezső vitézzel,Dugovics Titusszal és Zrínyi Ilonával „vinné közel” a gyerekekhez az új alaptörvényt a kormány. Ennek érdekében ma reggel, vagyis az aradi vértanúk napján az ország összes iskolájában minden 10 és 14 éves gyereknek kiosztanak egy-egy népszerűsítő kiadványt, írta a hvg.hu.

forrás: HVG.huForrás: HVG.hu

„Kedves Igazgató Asszony!/Igazgató Úr! 2012. január 1-jén lép hatályba Magyarország Alaptörvénye. Az államnak kötelessége gondoskodni arról, hogy polgárai ismerjék a törvényeket, amelyek közül kitüntetett szerepe van Alaptörvényünknek. Az ismertetést a gyerekekkel kell kezdeni” – így kezdődik az az államtitkári körlevél, amiben Hoffmann Rózsa az iskolaigazgatókat az elvárásokról tájékoztatja.

A két korosztálynak kétféle kiadvány készült: a 14 évesek a teljes alaptörvényt megkapják, a kicsiknek „csak” a Nemzeti Hitvallás jut. Mindez annak a nagyívű alaptörvény-népszerűsítő programnak a része, amit, mint korábban megírtuk, Kerényi Imre színházi rendező álmodott meg, Orbán Viktor személyes felkérésére. A program része az Alaptörvény Asztalának felállítása az önkormányzatoknál és egy festménypályázat is, nagy történelmi eseményekről.

Nem mindenki értett egyet a központi intézkedéssel. Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere ennek nyilvánosan is hangot adott. Tiltakozó levelében  (a teljes szöveg itt olvasható) meglehetősen keményen fogalmazott: „Mindenki tudja, hogy milyen súlyos politikai viták közepette született meg az alaptörvény szövege, amely nem konszenzus eredménye, kizárólag a Fidesz-KDNP elképzeléseit tükrözi. Az alaptörvény preambuluma, a nemzeti hitvallás még csak nem is jogi szöveg, hanem az éppen hatalmon lévők ideológiai, politikai nézeteinek összefoglalója.

Érthetetlen és felháborító, hogy ezekbe a pártpolitikai csatározásokba és ideológiai hadjáratokba megpróbálnak kiskorú, iskolás gyerekeket is bevonni.Az önkormányzatok messzemenően tiszteletben tartják az oktatási intézmények belső autonómiáját. Politikai rendezvények szervezése, politikai célú aláírásgyűjtések, politikai nézetek terjesztése nem megengedett az iskolákban. A kormány olyan helyzetben teszi mindezt, amikor éppen az iskolák államosítására készül. Mi várhat vajon arra az intézményvezetőre, aki el meri utasítani a kormányzati kérést?

Felszólítjuk a kormányt, hogy fejezze be a politikai propagandát a kiskorúak körében! El a kezekkel az iskoláktól! Bőven lenne mivel foglalkozniuk a hatalmon lévőknek, ahelyett, hogy ideológiai propagandával bombázzák a kiskorúakat, visszaélve erőfölényükkel, megfélemlítve az igazgatókat és tanárokat. Tiszteletben tartva a közigazgatási területünkön működő iskolák autonómiáját, levelet juttattam el az iskolaigazgatókhoz, amelyben kifejtettem elítélő véleményemet a kormány akciójáról.”