A Népesedési Világnap alkalmából az édesanyák babaköszöntő szalagot kapnak. Hallgattam a rádiót és őszintén megvallom, hangosan felröhögtem, mikor meghallottam azt a fantáziadús mondatokat, hogy: „Soltész Miklós elmondta, hogy fontosnak tartják, hogy ne csak törvényi szabályozással igyekezzenek a születésszámot és így a népességet növelni, hanem hétköznapi, apró, de fontos gesztusokkal, mint például ez az ajtódísz.”

photo © 2009 Olga/ Олька | more info (via: Wylio)

Hirtelen felrémlett előttem a régmúlt ködéből, családi történetekből ismert a „szocialista Anyák” anyák napi üdvözlőkártyája, melyet maga a TSZ vezetője írt alá, arra intve az asszonyokat, hogy neveljék a társadalom hasznos tagjává gyermekeiket.

A kezdeményezésnek, a rádióhír hallatán, muszáj volt kicsit alaposabban utánanéznem. A zászlót vagy szalagot a bejárati ajtónkra kellene felapplikálni szülés után, ezzel jelezve a környezetünknek, hogy gyermekünk született. A cél, hogy a szomszédok segítsék a családot a nehéz kezdeti időszakban. Egyáltalán nem tudom, mire is gondolhatott itt az államtitkár. Ha 10 deka liszt kell, a szomszédok általában szalag ide vagy szalag oda, szívesen segítenek. Főzni biztos nem fognak a fiatalasszonynak, legfeljebb, ha amúgy is baráti a viszony. Ám ha baráti a szomszédi viszony, úgyis pontosan tudják, hogy 2011. július 11-én megszületett 3330 g, 53 cm, a neve Kiss Zebulon Gandalf.

Ha fasírtban vagyunk a szomszéddal, akkor viszont szerintem pont le fogják, hmm… tojni, hogy új családtaggal bővült a szomszédság, de az államtitkár szerint cél az is, hogy ezek az elemek a szalag hatására legalább tolerálják, ha a csecsemő zavarja őket. Tehát kéretik nem verni a fűtőtest csövét, ha a kicsi sír! És nem csak azért, mert Apa esetleg lemegy a kisbaltával(és/vagy haverjaival) megkérdezni, hogy „Segíthetek valamiben?”. A szalag miatt természetesen.  

A kezdeményezők tehát toleranciára számítanak, ha a kisbaba hangos, illetve odafigyelést várnak a megjelölt ajtók szomszédaitól, amikor a kicsi alszik. Szerintem az is lehet, hogy csak akkor kéne kirakni a díszt, ha alszik a baba, így a szomszédok könnyebben igazodhatnának a csecsemők tökéletesen kiszámítható, óramű pontosságú ébrenlét-alvás ciklusaihoz. Így amolyan szállodákban használatos „Ne zavarjanak” táblaként is működhetne. Ha viszont a szomszédi viszony iszony, lehet, hogy ebben az esetben direkt azért lesnek majd ki, alszik-e a kis Zebulon, kezdhetnek-e flexelni.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kezdeményezését, hogy a születést a családok tudassák közvetlen környezetükkel, talán Csib posztja ihlette, hogy felzárkózhassunk Hollandiához. Mert a jövőben – a mozgalom szavaival – ez a dísz jelképezi egyfelől a család, másfelől az egész társadalom örömét. Az ajtódísz megtervezésére felkért Simon András grafikus azt hangsúlyozta, hogy az egyetlen, éppen ezért "megszakíthatatlan" vonallal megrajzolt embléma "jelképezi a házasság, a gyermek iránti örökkévaló felelősséget".

Akárhogy is, szerintem bár „ártani nem használ” a népességcsökkenést biztosan nem befolyásolja a kezdeményezés. Vagy rossz nyomon járok, és ti már el is dobtátok a fogamzásgátló tablettát, csak hozzájuthassatok egy ilyen exkluzív ajtódíszhez?

Center

Forrás