Amint megszületik a baba, az anyukája ösztönösen öleli, simogatja, az érintés pedig megnyugtatja a babát, mert biztonságérzetet ad neki. Egy kutatás szerint azok a babák, akiket gyakrabban érintenek meg, nyugodtabbak és rövidebb ideig sírnak, és a szülő számára is biztonságérzetet ad az érintés.

 

Tulajdonképpen az egész kötődés-elmélet alapja az érintés kiváltotta inger: a baba-mama kapcsolatban kialakult biztonságérzet alapozza meg a gyermek életének szociális kapcsolatait. Az érintés hiánya pedig károsíthatja az agy és a test fizikai felépítését, így alacsonyabb IQ-t eredményezhet.

 

Azok a babák, akiktől megvonják az érintést (árvák, vagy elhanyagolt gyermekek), jobban ki vannak téve betegségeknek, nagyobb az esély náluk a szellemi sérülésre és fejlődési rendellenességekre, mivel minden energiájukat arra fordítják, hogy biztonságot, emberi kontaktust találjanak. Tehát a mamáknak követniük kell, amit az ösztöneik sugallnak: érintsék meg, vegyék fel, hordják kendőben vagy ringassák lágyan a babákat. Ezek a tapasztalatok jót tesznek a baba testének és lelkének egyaránt.

 

A közeli testi kontaktus oxitocint szabadít fel, ez a stresszoldó hormon a dopaminnal kapcsolatba lépve fontos szerepet játszik a viselkedésben, tanulásban, összpontosításban, motivációban és a jó közérzet kialakulásában. Dr. Lynda Harrison, babaszakértő szerint azok a babák, akiket karba vesznek, ölelnek, ringatnak, korábban kezdenek el mászni és járni. Ezek a gyerekek jobban is alszanak, és ébredés után ébrebbek, mivel nyugodtabb volt az álmuk.

 

Számos kultúrában az anyukák naponta többször masszírozzák babáikat, ami megnyugtatja őket, és segít nekik elaludni is. Ha óvatosan, az óra járásának megfelelően simogatjuk a babák hasát, segíthetünk nekik az emésztésben, és elkerülhetjük a kínzó hasgörcsöket vagy a székrekedést is. A masszázs segíthet a rossz közérzet enyhítésében is, tudtuk meg a Pampers sajtótájékoztatóján.

 

Az érintés fontossága kapcsán a „A szerető érintés többet ér minden szónál” címmel blogversenyt is indítanak, amelyen 2010. november 1-től érintésről szóló blogposztokkal vehetnek részt az anyukák. A legjobb írásokat értékes termékcsomagokkal jutalmazzák. További részletek a versenyről november 1-től ezen a Facebook-oldalon olvashatók.

 

Tünde