Juditty divat nőkNéhány hete újabb őrültség jött velem szembe az interneten. Régen voltam tini, ezért első olvasásra annyi jutott eszembe, már megint egy hülyeség, amivel a fiatalok egymást húzzák. Ez a thigh gap, a comb, ami nem ér össze. Az internet szerint a dolog Amerikából indult, de már nálunk sem ismeretlen. Mivel a csontvázrendszer felépítése felnőtt korban nem változik – habár a zsír- és izomszövet mennyiségén lehet alakítani – a legtöbb nő számára ez akkor is elérhetetlen álom marad, ha a legdrasztikusabb fogyókúrát veti be. Az ember azt gondolná, micsoda marhaság, divatot csinálni valamiből, ami genetikailag adott. És mégis…

A  Tumblr-t 2013 elején elárasztották a thigh gap fotók. A The Wire magazin cikke szerint ezek szokásos divatfotók voltak, többnyire művészi kivitelben. Csak később kezdett elterjedni a boxgap, ami már erotikus jellegű fotó volt. Bár a férfiak kezdték terjeszteni ezeket, később a nők is kiposztolták a maguk kis otthon készített boxgap fotóit. Félelmetesen vékony combú nők képei, akik első ránézésre betegesen soványnak tűnnek. Cara Delevigne, a híres modell lett a mozgalom egyik ikonja, nevével fényjelzett Tumblr oldal is létrejött.

Persze a szépség erősen szubjektív dolog, a divatot pedig sosem a nagy átlag ízlése irányítja. Sajnos ezeket a képeket gyakran használják pro-anorexia és pro-bulimia honlapokon is, inspirációnak. A jelenséget angolul a thinspiration szóval illették. Az ilyen oldalakat általában étkezési zavarral küzdő fiatalok szerkesztik. A jelenség terjedésével persze megszólaltak a szakértők is, pszichológusok, mentálhigiénés segítők, táplálkozási és életmód tanácsadók. Testképzavarról, étkezési problémákról, anorexiáról, depresszióról, vagy súlyosabb esetben öngyilkosságról beszéltek. Ezek a problémák többnyire a fiatal lányokat érintik, akiknek egyébként sem könnyű, hiszen a kamaszkorral együtt járó testi és lelki változásokat is fel kell dolgozniuk.

A celebek körében elhíresült Lululemon jóganadrág gyártója is a thigh gap őrületet használta ki, mikor vásárlói reklamálni kezdtek a rossz minőségű, átlátszó nadrág miatt. A cég először így reagált: ha a combjaid összeérnek, a Lululemon nem a legjobb választás számodra. Később már hiába próbáltak finomítani a kijelentésen, a vásárlók felháborodtak diszkriminatív állásfoglalásukon.

Juditty divat nőkTermészetesen megalakultak a közösségi média thigh gap ellenző csoportjai is, például a Touching Thighs vagy a No Thigh Gap. Robyn Lawley plus size modell blogján felszólalt az egészségtelen divathóbort ellen, miután egy fehérneműs képe alatt egyenesen ledisznózták a hozzászólok. Úgy gondolja, a combok közötti rés csak egy újabb eszköz a nők manipulálására. Közben újabb ostobaság kapott szárnyra, a Daily Mail cikke ad hírt róla: 2014-ben bikini bridge nélkül nem élhet a magára valamit is adó fiatal nő. A fekvő helyzetben készült fotókon a bikini alsó fennakad a két csípőcsonton, mintegy hidat képezve, a has behorpad. Lucy Attley, a Dove szóvivője szerint a bikini bridge csak egy újabb példa, hogyan gyakorolnak nyomást a nőkre: nem érezhetik jól magukat a bőrükben. Ez folytonos elégedetlenséget és feszültséget okoz.

Nem tudom, hányan dőlnek be valóban ezeknek a dolgoknak. A negatív testképpel gyakran együtt járó étkezési rendellenességek sajnos többnyire a nőket érintik. (Harmadannyi férfi szenved ilyen a betegségben.) A nő legyen szép, a férfi okos – mondták régen. De még mindig itt tartunk, úgy tűnik, a média azt sugallja, hogy tőkét kovácsolni még mindig a külsőnkből kell és nem az eszünkből. És sajnos egyre betegebb elképzelések születnek arról, hogy mi a szép. Elég, ha csak a szomszédos kisváros fehérnemű boltjának kirakatára gondolok, a babára XS-es bugyiban és H kosaras melltartóban.

Juditty

Források:

http://informed.hu/eletmod/gyermekneveles/veszelyes-tini-divat-186985.html

http://www.thewire.com/culture/2013/11/sexualization-thigh-gap/355434/

http://www.thedailybeast.com/articles/2013/10/28/robyn-lawley-why-the-dangerous-thigh-gap-trend-makes-me-mad.html

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2535098/Is-bikini-bridge-new-thigh-gap-Disturbing-new-selfie-fad-circulating-social-media.html