Neves művészek is csatlakoztak aláírásukkal az Egy közülünk elnevezésű kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy az Európai Bizottság alkosson szabályt arról: az emberi élet a fogantatással kezdődik.

Csatlakozott az aláírásgyűjtéshez Pitti Katalin operaénekes; Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója; Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház vezetője; Hegedűs Endre zongoraművész; valamint Szikora Róbert zenész.

A kezdeményezés 2012 áprilisában indult, hét uniós országban egy év alatt egy-egy millió aláírást kell összegyűjteni íveken vagy interneten, hogy a kérdés napirendre kerüljön - mondta el a Magyar Állami Operaházban tartott hétfői sajtótájékoztatón Frivaldszky Edit, aki az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület nevében támogatja a kezdeményezést.

Pitti Katalin operaénekes arról szólt, hogy "a mag a jövendő élet és annak minden rejtelme, érdekessége, küzdelme és öröme - végtelen lehetőségekkel" A nagycsaládból származó Oberfrank Pál arról beszélt, hogy "nagy boldogság és nagy felelősség a gyermekvállalás. Életünk egyik legnagyobb csodája, hogy életet adhatunk. Illő komolysággal és tisztelettel fogadjuk ezt a teremtő erőt, éljünk és ne visszaéljünk vele!" Szikora Róbert zenész is hangsúlyozta, hogy védeni kell a magzati életet. Hegedűs Endre zongoraművész elmondta: nemrég az Egyesült Államokban járt, ahol szintén több százezren álltak ki azért, hogy legyen elfogadott, az élet a fogantatással kezdődik.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója rámutatott, hogy a ház közvetett módon ugyanezt a célt szolgálja, részben a gyermekbarát munkahely megteremtésével, részben azzal, hogy a babazászlót kitűzik a művészbejáróra, ha újszülött érkezik valamelyik operaházi munkatárs családjába. Kiemelte: az Útravaló című általuk készített CD-t idén minden újszülött megkapja, az anyák napja előtti szombaton délelőtt pedig 300, gyermeket váró párt látnak vendégül előadásukon, a terhességet igazoló könyvvel lehet ingyenes jegyet igényelni.

MTI

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?