Tünde dietetikus víz ivás

A gyermekek testsúlyuk 15 százalékát kell, hogy folyadék formájában elfogyasszák naponta. Szomjoltásra legjobb a víz, így a kicsik a szomjúság csillapítását nem kötik össze az édes ízzel. Meg kell tanítani őket arra, hogy akkor is igyanak, ha nem szomjasak, erre pedig a szülői példamutatás a legjobb módszer. Nyári melegben és hasmenéses, hányásos megbetegedések esetén fokozottan kell figyelni a folyadékbevitelre, a csecsemőknél hamar megfigyelhetők a kiszáradás tünetei.  

Napi ajánlott folyadékmennyiség
 

Az emberi szervezet alapvető eleme a víz. A csecsemők esetében ez még inkább érvényes, hiszen szervezetük csaknem 75 százalékát víz alkotja. Mivel a babák vízháztartása még fejlődésben van, és nem tud olyan mennyiségű vizet raktározni, mint például egy nagyobb gyerek vagy felnőtt szervezete, ezért ez a kérdés nem elhanyagolható.

A jól szopó csecsemők folyadékbevitelét az anyatej teljes mértékben fedezi. Ez alól csak a kimondottan meleg időszakok, vagy a fokozott folyadékvesztéssel járó lázas, hasmenéses megbetegedések időszaka kivétel.

A szükséges folyadékigényt általában a gyermek testsúlyának arányában szokták megadni, ami átlagosan 15 százalék. Ez azt jelenti, hogy testsúly-kilogrammonként kb. 150 ml folyadékra van szüksége a kicsiknek. Egy tízkilós gyermek esetében ez másfél litert jelent, mondja a dietetikus.

Mit igyon a gyerek?
 

A cukros víz, vagy magas cukortartalmú üdítő italok a gyermek korától függetlenül kerülendők. Nemcsak azért, mert ezek nem tartalmazzák a kicsik szervezetét támogató anyagokat, hanem azért is, mert a gyermekek a szomjúság csillapítását az édes ízzel fogják társítani, ami hosszú távon helytelen táplálkozási szokások kialakulásához vezethet. Szomjoltásra a legjobb a víz. Csecsemőket felforralt és lehűtött csapvízzel vagy babavízzel kínáljuk naponta akár többször az igényeknek megfelelően.

Változatosabbá tehetjük a kínálatot a baba korának megfelelően kiválasztott cukormentes teákkal, hígított gyümölcslevekkel, vagy a boltokban kapható, kimondottan babáknak szánt italokkal.

A tápszer is beleszámít a javasolt mennyiségbe
 

Amikor a gyermek étrendjében a tápszer, vagy később a junior tejital már csak kiegészíti az egyéb ételeket, vagyis nem ezek adják a gerincét a napi fogyasztásnak, akkor is a javasolt napi 500 milliliternyi mennyiség beleszámít a napi folyadékszükségletbe.

Túlitatás
 

Ismert orvosi helyzet a túlzott vízfogyasztás miatt előálló állapot. A túl sok víz bevitele miatt kialakuló hiperhidráció csaknem ugyanolyan káros a szervezetre nézve, mint a folyadékhiány. A szervezet sóháztártásának felborulása miatt sóhiány állhat elő, ami pl. izomgörcsöket, ödémát vagy éppen álmatlanságot is okozhat, tájékoztat a dietetikus.

A kiszáradás tünetei
 

A kiszáradás általában hányás, hasmenés következtében alakul ki, és amikor tüneteket ad, már általában nagy a baj. Kisebb babáknál, gyerekeknél is külső jelekből lehet következtetni a szervezet folyadékellátottságára. A leggyakoribbak ezek:

  • szájszárazság
  • testsúlycsökkenés
  • tapinthatóan száraz nyálkahártyák
  • repdezett nyelv
  • cserepes ajkak
  • a bőrturgor csökkenése
  • a törzsön, hason finom redőhálózat megjelenése
  • majd igen súlyos állapotban  kialakul a keringésromlás, gyengeség, ájuláshajlam, vérnyomásesés.

Teendők kiszáradás esetén
 

Enyhébb esetekben:

  • a szoptatott babát sűrűn kell szoptatni, plusz elektrolit oldat jó hatású lehet
  • nagyobb gyermeket elektrolit oldattal célszerű itatni, kb. annyit, hogy pótolja a széklettel, vizelettel, lázzal elveszített mennyiséget
  • mivel a kiszáradás nemcsak vízveszteséggel jár, hanem ásványi anyagok vesztésével is, azokat is pótolni kell

Mikor forduljunk orvoshoz?
 

Rendszeresen figyelni kell a kiszáradás jeleit, és ha a gyermek folyamatosan több folyadékot veszít, mint amennyit fogyaszt, akkor orvoshoz kell fordulni.

Tanítsuk meg a gyerekeket inni!
 

Minden korosztálynál más-más módszerrel lehet eredményt elérni. Az alap mégis ugyanaz, tanítsuk meg a gyereket arra, hogy igyon attól függetlenül, hogy érez-e szomjúságot. Kezdetben ezt úgy tudjuk elérni, ha a csecsemőt rendszeresen megkínáljuk vízzel, majd ha a vízivás napi rutinná válik, akkor is fog inni, amikor erre már nem figyelmeztetjük. A gyerekek gyakran utánozzák szüleiket. Mutassunk példát a piciknek. Amikor azt látja a gyermek, hogy vizet iszik a szülő, ő is inni szeretne majd. Nagyobbaknak elmagyarázhatjuk, hogy a szomjúság érzete akkor jelentkezik, amikor a szervezet már több vizet veszített, mint amire szüksége van. Próbáljuk meg elmagyarázni, persze a gyermek értelmi szintjének megfelelően, hogy mire megszomjazik, addigra a szervezetében már komoly vízhiány lépett fel. Ezért a nap folyamán kisebb mennyiségben, de folyamatosan kell innia vizet, hogy ne legyen szomjas, javasolja a dietetikus.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?