Nemrégiben került a nyilvánosság elé a Nemzeti Tankönyvkiadó első, mobilra készült oktatási szoftvere. A teljes középiskolai 9–12. osztályos tananyagot feldolgozó történelmi események adatbázisa ingyenesen tölthető le az Apple Store-ból. A Puskatár nevű szoftver rögtön a letöltési listák élére került.

 

Racskó Péter a Nemzeti Tankönyvkiadó ICT igazgatója a szoftverrel kapcsolatban elmondta: „Jelenleg Magyarországon az online digitális tananyagok piaca igen kicsi, a közoktatási intézmények finanszírozása nem teszi lehetővé a nagy értékű szoftverek beszerzését. Ahhoz, hogy valamilyen áttörést érjünk el, szükség van olyan egyszerű célalkalmazásokra, amelyek meggyőzik a felhasználókat a digitális tananyagok hasznosságáról. A Puskatár Projektet azzal a céllal indítottuk el, hogy a Magyarországon viszonylag magas (90 százalék feletti) mobiltelefon-penetrációt felhasználva a szülőket, diákokat meggyőzzük a digitális tananyagok felhasználásának jelentőségéről.”


A megható történet egy érdekes momentuma, hogy miközben a szakemberek meg szeretnék győzni a gyerekeket – és rajtuk keresztül természetesen a szülőket – a digitális tananyagok hasznosságáról, vajon mi lehetett a céljuk azzal, hogy a programot elsőként a hazai piac egyik legdrágább telefonján futó rendszerére írták?

 

A rendszer ugyanis egyelőre csak iPhone-ról működik, az ezt használók hazánkban a mobilhasználók 5 százalékát sem teszik ki (gyerekek szintjén pedig feltételezhetően a felhasználók száma elenyésző). A hozzáértőkben felmerül, hogy vajon miért nem Java alapú lett a program, amit a piacon kapható mobilok 80 százaléka futtat.

Talán a véletlen műve lehet, hogy a terméket pont a karácsonyi ünnepek előtt dobták piacra?

 

RR