Ugye ismerős ez a mondat? Hányszor hallottuk már és mégis vérhiány van. Hogy miből gondolom? Abból, hogy levélben/plakáton, sőt, legújabban már telefonon is keresnek, ha véradás van.

Komoly, minden egyes véradás előtt felhívnak, hogy menjek, rákérdeztem, nem különleges a vérem, csak ennyire hiány van. – Augusztusban még pótvéradást is rendeztek, mert a júliusira kevesen mentek el.

Nem, nem akartam elmenni, macera: gyerekeket felügyelet alá vonni, odamenni a város másik végéből, aznap komolyan odafigyelni az evésre/ivásra, utána ne végezzek fizikai munkát. De mikor visszakérdeztek, hogy ugye elmegyek? Igen, elmentem. Meglepően sokan voltak, talán a hely szelleme miatt? Vagy mert máskor nem lehet belépni a mentőállomásra.

 A kapott 500 Ft-os utalványért biztos nem, talán azért, mert jó tartozni valahova, jó elmondani, hogy rendszeres véradók vagyunk? Vagy azért, mert ilyenkor egy minimális egészségügyi vizsgálatot végeznek, ráadásul a vérét is megnézik az embernek? (Egyik rokonomról így derült ki, hogy kezdődő rákja van.)

Nem tudom, miért jó, de legyünk közhelyesek: Adni jó!

Menj el te is és ments meg három életet!

Hol? Mikor? Hogyan?

http://veradas.dnr.hu/
http://www.veradas.hu/
http://www.ovsz.hu/ver/ki-lehet-verado
https://hu-hu.facebook.com/onkentes.veradas

Gaborildikoja

A Szüléstörténet.hu már a Facebookon is megtalálható. Tetszik?