Nemrég írtam egy posztot a számomra fontos vagy meghatározó szerepet játszó könyvekről. Most megpróbálok egy film top 5 listát kicsiholni a fejemből.

 

Churchill Cinema shotphoto © 2011 Rupert Ganzer | more info (via: Wylio)

Szortíroztam, keresgéltem az emlékeim között, emlékszem mennyire tetszett a Good Will Hunting (1997), milyen megrázó volt a Hotel Ruanda (2004) és milyen cinikusan realista a Fegyvernepper (2005). A David Gale élete (2003) című filmet pedig – bár fajsúlyos témája miatt azt hiszem, nem nézem meg újra –, de amikor láttam, napokig azon kattogott az agyam. Az utóbbi idők termése közül az Eredet (2010) elgondolkodtatott, a Király beszéde (2010) pedig magával ragadott. A Nő kétszer (1998) az egyik kedvencem, de vérző szívvel kitúrtam az öt közül. A vígjátékok közül a Másnaposokon rengeteget nevettem, de nemrég szerzett vidám pillanatokat a Csúf igazság (2009) is, no de egy top 5 listára ezeknek a könnyed versenyzőknek esélyük sem volt feljutni.

A végső ötös fogatban inkább a drámák, komolyabb témák képviseltetik magukat, de a rend kedvéért – meg persze azért, hogy nehogy már azt higgyétek, ilyen komoly vagyok – beletettem egy vidám francia filmet is. Az Imdb 250-es listáján szerintem az én befutóim is rajta vannak.

Lássuk hát, az én pillanatnyi top 5 listámat időrendben:

Tizenkét dühös ember (1957)

Schindler listája (1993)

Forrest Gump (1994)

A remény rabjai (1994)

Amélie csodálatos élete (2001)

 

Nektek milyen filmek tetszettek nagyon? Melyeket tennétek fel a saját toplistátokra? Utáljátok valamelyiket az én favoritjaim közül? Tessék csak tessék, folyvást csak folyvást! Induljon a nagy filmezés!

 

Center