Nemzetközi konferencia, 2012. május 31., Hága/Magyarország

Mik a szülő nő jogai és felelőssége? Ki felel a szülésért és annak kimeneteléért? Mik a jogai és miért felel az orvos, a szülésznő és más szülés körüli segítők? Van-e joga a magzatnak? Mi áll a magzat érdekében? Ez hogyan képviselhető?

 A konferencia az Emberi Jogok Európai Bíróságának Ternovszky-döntése köré épül, melynek során egy magyar várandós anya beadványa nyomán először mondta ki bíróság, hogy a szülés helyszínének és körülményeinek megválasztása a nő joga. Ternovszky Anna 2010-ben azért indított pert a magyar állam ellen, mert az, a tisztázatlan jogi helyzet, és az otthonszülést kísérők szankciókkal fenyegetése által nem tette lehetővé számára szülése helyszínének szabad megválasztását. A strasbourgi bíróság helyt adott a kérelemnek, és az államot felelősségre vonta. A szabad választást tehát minden államnak kötelessége mindenki számára egyenlően lehetővé tenni. 

 A magyarországi helyzet a konferencia során a nemzetközi figyelem középpontjába kerül. Az érintett szakmák képviselői (orvosok, szülésznők, jogászok, dúlák, és természetesen anyák és párok, mint a legfőbb érintettek) a tematikus kerekasztal beszélgetések során azt fogják megvitatni és körüljárni, hogy ez az alapvető emberi jog a gyakorlatban világszerte hogyan foganatosítható, minden érintett fél érdekeit és jogait a lehető legteljesebb mértékben tiszteletben tartva, lehetővé téve az anya számára a megalapozott döntésre épülő szabad választást. 

 A kerekasztal beszélgetéseken olyan rangos nemzetközi szakemberek vesznek részt, mint:

Michael Odent (szülészorvos, Franciaország),

 Ina May Gaskin (szülésznő, USA),

 Robbie Davis-Floyd (kultúrantropológus, USA),

 Debra Pascali-Bonaro (dúla, USA),

 Elisabeth Prochaska (jogász, Anglia),

 és még sokan mások.

 A konferenciát megnyitó beszélgetés, mely a téma alapjait fekteti le és keretét adja meg, „Ternovszky v. Hungary” címmel a magyarországi helyzetre összpontosít, a döntés megszületésének előzményeire és következményeire, megvitatva a szülészeti rendszer jelenét, múltját és jövőjét, a szabad választás lehetőségét szem előtt tartva. A meghívottak között szerepel

 Ternovszky Anna (anya),

 Kapronczay Stefánia (jogász, Társaság a Szabadságjogokért),

 Dr. Marton István (szülész-nőgyógyász),

 Dr. Szebik Imre (orvos, bioetikus, Orvosok a Szabad és Biztonságos Szülésért).

 További, részletes információk a résztvevőkről, programról, és minden egyébről a honlapon található.

 Aki nem tud személyesen részt venni a kétnapos hágai konferencián, az interneten keresztül élőben követheti és hozzászólhat a beszélgetésekhez. A ’webinar’ részvétel internetes regisztrációhoz kötött, melynek ára az első, nemzetközi témájú napra 100 euró. (A második nap a hollandiai helyzettel foglalkozik.)

 Aki a Bezzeganyán keresztül értesült a konferenciáról, 50 százalék kedvezményben részesül:

 Eredeti Ár: 100 euró 1 napra, vagy 175 euró két napra, beleértve a konferenciára készülő kiadványt, mely a meghívott szakemberek témával kapcsolatos, erre az alkalomra készült írását tartalmazza.

 Kedvezményes Ár: 50 euró egy napra, vagy 75 euró két napra, a kiadvány nélkül.

 Hogyan regisztrálhatsz kedvezményesen?

 1.    A honlap regisztrációs oldalán keresztül: http://www.humanrightsinchildbirth.com/registration  

 2.    Itt töltsd ki a kívánt adatokat. Válaszd a „webinar” lehetőséget, és az eredeti árat. (Pl. egynapos regisztráció esetén: „Webinar: One day: €100”.) A „Honnan értesült a konferenciáról?” kérdésnél írd be azt, hogy „Bezzeganya Discount”.

 3.    Ezután kapni fogsz email-en keresztül egy visszaigazolást a kedvezményes árról, és banki átutalással vagy PAY PAL-on keresztül befizetheted a regisztrációs díjat. Ennek részleteiről az email-ben mindent megtalálsz majd.

 TIPP annak, aki a kedvezménnyel együtt is magasnak ítéli az árat, de szeretne részt venni: Barátokkal, ismerősökkel egy helyen összegyűlve, közösen is lehet követni az interneten az eseményt, megosztva a regisztráció díját.

Júlia