Cindy Crawford, Heidi Klum, Angelina Jolie, Julia Roberts, Halle Berry és a többiek – ami közös bennük, azon túl, hogy híresek és szépek, hogy mindegyikük vállalkozott egy vagy több gyerekre (páran csak harminc, sőt negyven után), és nem rejtegették a pocakjukat a nagyvilág előtt. Elegáns estélyikben és bikiniben is büszkén fotózkodtak gömbölyödő hassal. Külföldi és hazai híres-divatos kismamákkal ma már tele van a net. Viszont egyetlen képet sem találtam az ifjú Sophia Lorenről, amint éppen gyermeket várt. Pedig van neki, nem is egy, de két fia.

Nem is tudni, pontosan mikor kezdődött, hogy a híres csajok divatba hozták a terhességet (voltak idők, amikor egyáltalán nem volt publikus, hogy a szóban forgó filmszínésznőnek, énekesnőnek van-e egyáltalán gyereke), és persze azonnal divatirányzatokat is teremtettek hozzá. Madonna még nem nagyon fotózkodott terhesen első gyerekével, a második terhességéről viszont már szép számmal találni képeket. Angelina Jolie vagy Jennifer Lopez már büszkén villogott az elegáns ruhákba bújtatott pocakkal, a világ nagy modelljei pedig megmutatták, hogy az sem baj, ha harminc felett szülöd az elsőt (vagy az egyetlent, vagy jó néhányat egymás után), ha képes vagy megőrizni a formádat szülés után, és terhesen csak a hasad nő (egy tipp: egy blog szerint  a Pilates sok hírességet segített e cél elérésében).

Heidi Klum csodásnál csodásabb terhesruháit elnézve már nehéz a sztereotípiát hangoztatni, hogy két hurkapálcára rászúrt görödinnyével nem lehet elegáns nőként mutatkozni – jaj, dehogynem, csak ízlés, pár divatház és rengeteg pénz kell a szép arc és a terhesen is formásan maradó lábak mellé (vigasztalásul: a legvégén, kevésbé beállított fotón azért ő is bálnásodott kicsit...). Heidi Klum egyébként bele is szeretett a kismamaruhákba: egy híradás szerint maga is elkezdett  kismamaruhákat tervezni és piacra dobni.

Magyarországon is felfutott a „terhes hírességek” iparág – bárki végigasszisztálhatta (esetleg szörnyülködhette) a Blikk, a Story, a Kiskegyed és a többiek segítségével Rubint Réka, Juga Veronika, Gombos Edina, Szulák Andi vagy most épp Janics Natasa terhességét. A Femina összeállítást közölt a szerinte legdögösebb magyar kismama-hírességekről, divatikonként azonban itthon kevesen mutatkoztak – talán Marót Viki képe mutathat valamit a kismamadivat jelenlegi hazai állásáról.

A legextrémebb persze, amikor a híres kismama divatos ruhák NÉLKÜL pózol mindenféle magazinok címoldalán. Demi Moore híres fotója bejárta a világot, hogy pár év múlva a szolid-elegáns Cindy Crawford is kövesse példáját, ez az összeállítás pedig megmutatja, Eva Herzigova, Elle McPherson és mások is beálltak a sorba. Úgy tűnik, itthon is lesz követőjük hamarosan – ha a hírek igazak, hazai celebünk, Dundika is tervezi, hogy megmutatja magát terhesen valamelyik férfimagazinban.

 

Amidala hercegnő