Azok a kisgyerekek, akik kihagyják a délutáni alvásokat, sokkal stresszesebbek, boldogtalanabbak és náluk nagyobb a kockázata az egész életen át tartó mentális egészségügyi problémáknak – állítja egy új kutatás.

'Time to sleep' photo (c) 2006, bubble_gum - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Az eredmények azt mutatják, hogy azok a fiatal gyerekek, akik kihagynak akár egy délutáni alvást, sokkal idegesebbek és kevésbé érdeklődnek az őket körülvevő világ iránt. Még a boldog események is kevésbé hozták őket izgalomba, és a legkisebb stresszes eseménnyel is nehezen birkóztak meg.

Amerikai kutatók szerint ez azért van, mert a kihagyott délutáni alvás megterheli a kisgyerekek különböző érzelemkifejező képességét. Arra is figyelmeztetnek, hogy a hosszú távú alvásmegvonás életen át tartó, hangulathoz kapcsolódó problémákhoz vezethet.

A Colorado Boulder Egyetem csapata két-hároméves kisgyermekek alvási szokásait mérte. A kisgyerekek egy speciális eszközt viseltek, amelyik azt mérte, hogy mennyit aludtak, és a szüleikkel is alvási naplót vezettettek.

A tanulmány szerzője, Professzor Monique LeBourgeois filmre vette a kisgyerekek arckifejezését, ahogy egy nap két kirakós játékot kiraktak, egyszer úgy, hogy aludtak délután és egyszer úgy, hogy megvonták tőlük a délutáni alvást.

Az Alváskutatási Lapban (Journal of Sleep Research) megjelent eredmények szerint az első puzzle-t sikeresen kirakó fáradt kisgyerekeknek 34 százalékkal volt kevésbé pozitív az érzelmi reakciójuk a kipihent állapotban mérthez képest. Amikor szándékosan egy megoldatlan puzzle-t adtak a fáradt gyerekeknek, akkor egyharmaddal stresszesebbek voltak, mint amikor kialudták magukat délután – jegyezte meg a csapat. Azok a kisgyerekek, akiknek kimaradt a délutáni alvás, 39 százalékkal voltak kevésbé érdeklődőek a megoldatlan puzzle iránt, mint amikor kipihenték magukat.

Prof LeBourgeois azt mondta: „Egy álmos gyerek az osztályban, vagy az óvodai környezetben nem tud részt venni a többiekkel való munkában és nem részesül pozitív interakciókban.” Hozzátette: „Ez a tanulmány azt mutatja, hogy az elégtelen alvás – kihagyott délutáni alvás formájában – megterheli a kisgyerekek különféle érzelemkifejezését és egy idő után átalakíthatja az agy érzelmi fejélődését és egy életre szóló hangulathoz kapcsolódó problémákhoz vezethet.” Csakúgy mint a helyes táplálkozás, a megfelelő alvásra is alapvető szükség van.

thomka