Több amerikai egyetem vizsgálni kezdte, hogy a háziállatok milyen pozitív érzelmi-pszichológiai hatást gyakorolnak a normális gyermekkori fejlődésre, illetve a gyermekkori túlsúly, traumák és autizmus kezelésére. A teljeskörűség érdekében a kutatás érinti az allergiával és fertőzésekkel kapcsolatos aggályokat is.

Bicse gyereknevelés kutatás háziállat

Az egyik kutató szerint az az általános meggyőződés él az emberek fejében, hogy a háziállattal felnövő gyerekek fejlettebb interakciós készségekkel rendelkeznek, és jobban tudják fogni a nemverbális jelzéseket. Ezen alapulva a remények szerint a házi kedvencek segíthetnek az autista gyerekek esetében is az empátiás és kommunikációs készségek fejlesztésében. Egy másik szakember azonban ellentétes irányból közelíti meg a kérdést: szerinte egy gyerek akkor tud mély kötődést kialakítani egy háziállattal, ha fejlett empátiás képességgel rendelkezik.

A szakemberek vizsgálják azt a közintézményekben egyre inkább teret nyerő gyakorlatot is, miszerint bizonyos stresszhelyzetekben (orvos, bíróság) lévő gyerekek megnyugtatására kutyákat „vetnek be”. A szakértők pszichológiai stresszindikátorok segítségével azt szeretnék kideríteni, hogy a kutyák tényleg képesek-e a gyerekek stressz-szintjének csökkentésére. Jövőbeli fogyókúrás stratégiaként pedig a túlsúlyt leküzdeni igyekvő gyerekek esetében a kutyák erős motivációs tényezőként hathatnak a testmozgás rendszeresítéséhez sétáltatás formájában.

A mai felfogással ellentétben néhány évtizeddel ezelőtt a gyermekgyógyászattal foglalkozó kutatók inkább az állattartással kapcsolatos egészségügyi kockázatokat hangoztatták. Egy 1965-ben megjelent értekezés például azt állította, hogy az USA-szerte viszonylag gyakorta előforduló fertőző gyermekbetegségek közül 40 típus az állatoktól is elkapható. Korábbi tanulmányokból az is leszűrhető, hogy az orvosi tanácsok bizonyított tények helyett olykor személyes előítéleteken alapultak. Egy 1980-as években készített felmérés szerint a háziállattal nem rendelkező allergológusok hajlamosabbak voltak arra, hogy az allergiás gyerekek szüleit a házi kedvencek elajándékozására biztassák. Nem lehet egyértelmű választ adni az allergiával kapcsolatos félelmekre. Több tanulmány következtetésében afelé hajlik, hogy azok a gyerekek, akiknek a családjában nincsenek allergiások, és kicsi gyermekkoruk óta háziállatokkal élnek együtt, kisebb eséllyel lesznek allergiásak.

A házi kedvencek sokféleképpen hathatnak a gyerekekre az immunrendszertől kezdve a kommunikációs készségek fejlődésén és a testedzési szokásokon át egészen a családi atmoszféra alakításáig. Hogy miért fontos a háziállat? A gyerekek elsősorban az általuk nyújtott érzelmi támaszt, a feltétlen elfogadás érzetét említik. Szakértők szerint pedig a kis kedvencekkel együtt felnövekvő gyerekek sokkal nyitottabbak a világ valamennyi élőlénye felé, mélyebb közösséget éreznek velük.

Forrás

Bicse

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>