Gyerekprostitúció nincs, azon kevesek, akik mégis erre adták a fejüket, önként tették – legalábbis Pintér Sándor belügyminiszter szerint.

photo © 2008 alessandro isnotaurelio √ | more info (via: Wylio)

 

Ékes Ilona képviselő úgy gondolja, a fiatal lányok nem önként választják a prostitúciót, hanem fenyegetés és erőszak hatására kerülnek az utcára, írja a nol.hu. A szabálysértési törvény módosításával a fiatalkorú elkövetők is börtönbe kerülhetnek, így a gyermekprostituáltak is.

A képviselőnő jogi anomáliának nevezi, hogy míg a 18 év alatti prostituáltat bűncselekmény áldozatának tekinti a büntetőtörvénykönyv, addig a szabálysértési törvénykönyv szerint ugyanezt a kiskorú lányt meg is lehet büntetni, ha felkínálkozik, a türelmi zónán kívül áll vagy nincs nála a bárca. „Úgy gondolom, ezeknek a kiszolgáltatott helyzetben lévő fiatal lányoknak a védelmét az államnak el kell látnia” – nyilatkozta Ékes Ilona, aki gyermekprostitúció ellenes akciócsoport létrehozására is javaslatot tett, valamint kéri, hogy a minisztérium tárja fel a gyermekprostitúció társadalmi okait.

Pintér Sándor azt javasolja, hogy a képviselőnő forduljon az oktatási államtitkársághoz, hiszen a megelőzés az iskola feladata. A belügyminiszter statisztikai adatokra hivatkozva úgy nyilatkozott, hogy azok alapján nem indokolt az akciócsoport létrehozása.

Tünde