IKEA-dizájnos kihallgatószoba  egymillió forintból.  A gyerekbarát igazságszolgáltatás évének első eseménye erről szólt a napokban.  2014-ig a program keretében minden megyeszékhelyen ki kell ugyanis alakítani egy olyan helyiséget, ahol a 14 éven aluliak megfelelő bánásmódban részesülhetnek a rendőrségi, bírósági eljárásoknál. Az ESZTER Alapítvány ugyanakkor számtalanszor hangsúlyozta, néhány gyerekbarát kihallgatószoba átadásával nem fog változni a helyzet, inkább szakmaközi képzések, szakemberek kellenének.

Családon belüli erőszak, testi sértés, nemi erőszak, és vagyon elleni bűncselekmények. A közös nevező: gyerekek is lehetnek a sértettjei. 2010-ben 14 év alatti gyermekek sérelmére 6521 bűncselekményt követtek el, a 14-18 év közöttiek ellen pedig közel kilencezret.

A rendőrség már négyéves kortól hallgat ki gyerekeket. Törvényes képviselő és pszichológus, illetve később egy nyomozási bíró is részt vesz a folyamatban. 14 éven aluliak esetében ezen kívül hatósági tanút alkalmaznak (ez arra szolgál, hogy ne tudják azt mondani, hogy a gyermek befolyásolva volt a kihallgatás alatt).  Ekkor a rendőrségi kihallgatás után a gyerek által elmondottakat egy számára vadidegen embernek is felolvassák úgy, hogy a gyereknek is ott kell lennie.

Galajda Ágnes, a Bírónők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a nyomozási bíró részvétele csak egy választható opció, mert lehetőség van/lenne arra már a kezdeti szakaszban, hogy nyomozási bíróhoz vigyék el az áldozatot. Amivel pedig  a gyermeket sokkal jobban megkímélhetnék. Az egyesület épp ezért javasolta, hogy a nyomozási bíró kirendelése a 14 éven aluliaknál kötelező legyen.

Habár a büntetőeljárási törvény előírja, hogy 14 éven alulit csak akkor lehet kihallgatni, ha ez másként nem pótolható, szakemberek szerint naponta sor kerül ilyen kihallgatásokra a rendőrségen. Ráadásul tíz gyerekből tíznek fogalma sincs, hogy mi történik vele (ki, miért, és mit csinál) az eljárás során – mondják a szakértők.

„Attól, hogy néhány gyerekbarát kihallgatószobát átadnak, nem fog változni a helyzet. Szakmaközi képzések kellenek, protokollok, hogy a gyerekek ne tárgyak legyenek saját eljárásukban” – hangsúlyozta Gyurkó Szilvia.

Tehát csili-vili kihallgatószobák helyett (mellett) a szakmabeliek szerint többet érne, ha minden egyes rendőrségen (a picike őrsökön is) legyen legalább egy olyan ember, akit kifejezetten kiképeznek, megtanítanak arra, hogy hogyan kell gyereket kihallgatni. Hiszen a szakemberek szerint a dolog nem a játékokon múlik, hanem sokkal inkább azon, hogy az adott rendőr mennyire tudja megnyerni a gyerek bizalmát.

Első lépésként természetesen a szoba is kitűnő dolog, ha ez csak egy első lépés és követi majd a többi is, ahogy a szakértők javasolják, és nem marad ennyiben a gyerekbarát igazságszolgáltatás programja.

Center

http://index.hu/belfold/2012/02/14/gyerekbarat_kihallgato/

http://www.femina.hu/hirhatter/gyerekjogok_konferencia

http://gyerekjog.kormany.hu/