A gyerekorvos megtapogatta a kisfiam hasát, és azt mondta, májtájékon fájdalmat jelez, ehhez hasi ultrahang kell, irány a Heim Pál, az most az ügyeletes. Ez most nem hiányzott. Délután kezdett el a fiam hányni, én sem éreztem jól magam, ráadásul ott volt a kicsi is. A legjobb, ha hívom a férjem, ő majd beviszi a nagyot a kórházba, amíg én leteszem aludni a kicsit. Van már egy kis tapasztalatom, tudom, hogy ha a gyerekorvos kórházba küld, az legalább egy ott töltött éjszakát jelent, odavonszoltam magam a ruhásszekrényhez, bekészítettem a nagyobbik fiam táskájába kisnadrágot, pizsamát, papucsot, fogkefét, el is indultak, én meg vártam a híreket.

A kórházba menet még egyszer hányt, gondolom a vizet, amit előtte kis adagokban próbáltam belediktálni, megjósolható volt a dolog: infúzióra tették és bent tartják éjszakára. Akkor elindulok, hogy felváltsam. Gyorsan lezuhanyoztam, hátha ott nem lehet, közös, bezárhatatlan ajtajú zuhanyzót, lepisilt vécét vizionáltam meg egy műanyag széket, amin jó esetben az éjszakát tölthetem a hulló vakolatú, sötét folyosón. Ehhez képest a Heim Pál sürgősségi osztályán tágas, világos, kedvesen dekorált kórterembe léptem, aminek egyik új, korszerű, kényelmes ágyán feküdt az infúzióra kötött kisfiam és boldogan mutatta a Thomasos hűtőmágnest, amit a bátorságáért kapott.

A sürgősségi osztályra bármilyen panaszokkal lehet jönni, az egyik kislány darázscsípés, egy tizenöt éves fiú mellkasi fájdalmak miatt volt itt. Az osztályon a megfelelően kiképzett asszisztens kikérdezi a tüneteket, az előzményeket, majd eldönti, milyen típusú ellátásra van szüksége a betegnek. A sürgősségi osztálynak egyébként – és ebben egyedülálló a maga területén közép-Magyarországon – az a célja, hogy ne a szülőnek kelljen eldöntenie, a gyerek hirtelen kialakuló panasza milyen szakterülethez tartozik, és mondjuk órákat várnia egy szakrendelésen, míg aztán átküldik máshová. Utólag tudtam meg, hogy ez az ország és régió első ilyen komplex gyermek sürgősségi betegellátó osztálya, és azt is, hogy felszereltsége alkalmassá teszi az akut, akár életet veszélyeztető helyzetek elhárítására, és akár kisebb sebészeti beavatkozások, műtétek elvégzésére is. Két sebészeti és két belgyógyászati vizsgálót alakítottak ki, természetesen van elkülönítő szoba is. A maximum 24 órás sürgősségi ellátás után a gyermek vagy kórházi felvételre kerül, vagy otthonába bocsátható, és a gyermek háziorvosa végzi a további kezelését.

Hazaküldtem a férjem, és leültem a kis sámlira mellé. A hasi ultrahanghoz telt húgyhólyag kell, különben semmi nem látszik a felvételen, meg kellett várni, hogy pisilnie kelljen. Éjfélig még nem kellett, akkor aztán mesével, beszélgetéssel sem tudtam ébren tartani, hát hagytuk, hogy elaludjon. Addig viszont tízpercenként jött oda hozzánk az ápoló, a nővér vagy az orvos, hogy ellenőrizzék az infúziót, megkérdezzék, hogy van, megsimítsák a homlokát, megmérjék a hőmérsékletét, ellenőrizzék a vérnyomását. Így volt ez egész éjszaka, amit az ágy végébe kuporodva töltöttem.

Az egyik nővérnek arra is volt energiája, hogy a tizenöt éves fiúnak, aki mellkasi fájdalmakkal érkezzen, elmagyarázza, miért nem jó, ha dohányzik, mit tesz a cigaretta a tüdejével. Reggel aztán jött a váltás, aztán a vizit, alaposan megtárgyalták az összes esetet, megbeszélték a kezelést, mindig odafigyelve, emberségesen, kedvesen. Fogat mostam a kórterem saját zuhanyzós, vécés fürdőszobájában, felvittem a két emelettel feljebb lévő ultrahangra, ahol azonnal beszólítottak minket, kiderült, semmi komoly baja. A kisfiam aztán jobban lett, leült játszani az odakészített játékokkal, az ápoló kekszet, teát hozott neki, gondosan adagolva, hogy kipróbáljuk, nem fog-e megint hányni.

Még két orvos megvizsgálta, kedvesen engedélyt kérve előtte, és amikor már biztos volt, hogy benne marad a folyadék, az étel, megkaptuk a zárójelentést. Hétköznap volt, az előtérben tolongtak a betegek, várva, hogy beszólítsák őket a hangosbemondón a kezelőbe, ki gondolná, hogy a zsúfolt váró mögött ott van a sürgősségi osztály, ahol minden egyes betegre tengernyi türelem, odafigyelés és profi kezelés jut. 

kertedi