Tudom, hogy elméletben léteznek érdekes tévéműsorok, már sokszor láttam a másodperc töredékéig foszlányokat belőlük. Tevegelő sivatagi utazók, új életre keltett retró-autócsodák, egy eltökélt arcú csávó, aki kukacokat majszolva, bőrig ázva várja, hogy a nagy szélben érte tud-e jönni a helikopter, meztelen nők, fekete-fehérben sortüzet leadó csatahajók, sőt, állítólag néha, elvétve igazi filmeket is sugároznak.

'Rubber Ducky' photo (c) 2009, Honey Tee - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Az én világomban azonban ez csak pillanatnyi interferencia, nálunk csak és kizárólag rajzfilmek vannak. Régebben, amikor Molly még nem szűnt meg létezni, legalább voltak lakberendezők és régiségkereskedők meg kertészek is a képernyőn, de már ez a kis szín is a múlté. Csak rajzfilmek. Némelyiket még szerettem is az első három alkalommal.

Hogy mi a rajzfilm definíciója? Színes valami, ami eltakarja az igazi tévéműsort, és amire rámeredve gyakran félbehagyjuk a vitatkozást, mert elfelejtettük, hogy hol is tartottunk. És közben reklámok vannak, nyomják a játékreklámokat, ráadásul valamiért reszketeg minőségben – Fifi még tűéles volt, de a legújabb gyurmakészlet felett eksztázisban kacarászó gyerekeknek már remeg minden mozdulatuk. Az egyetlen örömforrást a csatorna saját gyártású hirdetései jelentik, amelyeknél azt a Barátok köztben már bevált módszert alkalmazták, hogy szigorú szűréssel kiválogatják az ország legrosszabbul színészkedő embereit, aztán leöntik a hajukat zselével.

Az egyik első szóösszetétel, amit a hajósinas a kadéttól megtanult, az volt, hogy „ilyet szeretnék”. Mindent szeretnének, ami a reklámokban szerepel. A valóságban alig hiszem, hogy az öt és féléves fiamat lázba hozná egy bekakilni képes játékbaba, amikor láthat igazit is bármikor, ő mégis szeretné, mert a reklámban látta. És akkor még nem is beszéltem a játékboltokról: hogy bírják a gyerekek, hogy csak ennyit hisztiznek? Még 37 évesen is alig bírom levenni a polcokról a szemem, annyira kéne az a Millennium Falcon, hogy beszarás, hát akkor hogy lehet, hogy a kölkeim csak ennyire akadnak ki?

Tök szar lehet a mai gyerekeknek. Amikor kicsi voltam, és megláttam egy óbudai trafikban egy elnagyolt műanyag vitorlást, amit 80 százalékban eltakart a vasrács, hetekig képtelen voltam másra gondolni. Egyszer meg a Margit híd pesti hídfőjénél pillantottam meg egy játékautót a kirakatban, és még ma is pontosan emlékszem rá, annyira megviselt… Újpalotán világító ujjú E.T. volt a 73-as megállójában egy üzletben, azt hónapokig bámultam. A csopaki játékboltban meg negyedórákat lézengtem a zöld műanyag mű-Playmobil szekér előtt (100 Ft volt, képtelenül magas összeg) – na azt végül megkaptam, mérhetetlen elégedettségemre.

Fogadni mernék, hogy a mai kölkök kb. 400 dologra vágynak ugyanezzel a szerelemszerű intenzitással, képzelegnek a beszarós babáról, álmodoznak a gyurmakészletről, fantáziálnak a lepkeszárnyruhás Barbie-ról. Iszonyatos lehet a sok inger. És a gonosz apa meg anya nem vesz meg mindent. Pedig ott van, a tévében megmondták, hogy jó, és meg kell venni.

Elferdült erkölcsű világunkban jobb sorsra érdemes füvescigi-dílereket és megtévedt használtharckocsi-kereskedőket meg a közjóért fürge ujjakkal munkálkodó kurvákat hurcolnak meg, a babaipar meg a játékipar mérhetetlenül gonosz őskapitalistái meg szabadon járhatnak. Miért? Egy AK-47-es gépkarabély mérhetetlenül őszinte tárgy, amiről nem hazudják azt, hogy önfeledten, színes ruhácskában kacarászol majd egész életedben, ha megveszed. Az örömlányok se állítják, hogy a jövőben te leszel számukra az egyetlen. Bezzeg a rohadt gyurmaárus meg a gyerekülés-készítő az utolsó filléredet is kicsalja a hamis ígéreteivel. Ha ezt megveszed, 12 százalékkal nagyobb biztonságban leszel, amikor 140-nel átrobog rajtad az elpilledt bolgár kamionos, ha ezt ajándékozod a gyermeknek, örökké boldogan nevetgélve ontja majd a gyurma-tortácskákat a műanyagformából.

Lófaszt. Az összes színt összekeveri az első nap, aztán a felét megeszi, a másik felét betömködi a bútorok közti hézagokba. Persze megpróbálhatod kicselezni a sorsot, ha egyszerre csak egy színt adsz neki oda játszani a gyurmából, de ezzel ki is állítottad magadról a bizonyítványt, hogy milyen hideg, rendmániás, korlátozó pacák vagy.

Egy tökéletes világban a tévében autókat építenének, egzotikus városokat mutatnának, eltökélt csávók küzdenének a túlélésért a dzsungelben, meztelen nők futnának lassítva, és közben néha-néha gépkarabélyokat, füvet és kurvákat reklámoznának. Én pedig a szívószálas tejecskémből felpillantva felemelném a kis koszos ujjamat, és azt gügyögném: anya, ilyet szeretnék.

Őrjöngő Farkas