Kevés olyan gyerek van, aki nem szereti a kakaót, de hideg téli napokon sok felnőttnek is segít felmelegedni az „Istenek itala”.

photo © 2008 Orin Zebest | more info (via: Wylio)

 

Alexander von Humboldt, német kutató mondta egyszer a kakaóról, hogy "Sehol másutt a természetben nincs annyi értékes tápanyag olyan kis helyen felhalmozva, mint a kakaóbabszemekben." Tudnivalók a gyerekek kedvenc italáról.

Történelem

Elsőként a maják és az aztékok dolgoztak ki sikeres eljárást a kakaó termesztésére. A kakaó valaha a bőség szimbóluma volt. A belőle készült, eredendően csak a dél-amerikai előkelőségeknek szánt italokat vallási szertartások során használták. Ezek elkészítésekor a kakaóbabot összezúzták, vízzel keverték el, és a kesernyés íz semlegesítésére különféle fűszerekkel és chilivel ízesítették. A 16. században a kakaó Európába is eljutott. Kolumbusz Kristóf volt az első európai, aki megkóstolhatta ezt az italt, később a spanyol felfedező, Don Hernán Cortés vitte el Spanyolországba.

Az azték és maja társadalmakban fizetőeszközként használták a kakaóbabot; egy nyúl például tíz, egy rabszolga száz babszemet ért. A kakaóital rituális fogyasztása csak a férfiak kiváltsága volt, mivel úgy gondolták, hogy a kakaó méreg a nők és a gyermekek számára. Arra is volt példa a történelem során, hogy a kakaót orvosságként használták. Richelieu bíboros például lépmegnagyobbodásának kezelésére ivott kakaót.

Kakaófa

A kakaófa – egy Amerika trópusi esőerdőkkel borított területein őshonos, alacsony növekedésű örökzöld növényfaj – csak egy szűk földrajzi övben termeszthető, mintegy 20 szélességi fokkal északra és délre az Egyenlítő vonalától. Napjainkban Nyugat-Afrika adja a világ kakaótermésének közel 70 százalékát.

Hot Chocolatephoto © 2007 Adam Burt | more info (via: Wylio)

Felhasználás

A különféle italok előállítása mellett a kakaópor egyéb élelmiszerek, jégkrémek, kenyérre kenhető krémek, tejtermékek, kekszek és egyéb édességek ideális ízesítőszere is, amelyek színét és zamatát egyaránt gazdagítja. Az előállítási folyamattól és kémhatásától függően a kakaópor színe a világos narancssárga és a sötét vörösbarna között változik.

Tápanyagforrás

A kakaópor a következő tápanyagok értékes forrása: magnézium, foszfor, rostok, alkaloidok, polifenolok, fitokemikáliák.

A forró csoki nem forró kakaó

Vannak, akik szerint a „forró csokoládé” és a „forró kakaó” kifejezések egymás szinonimái, pedig két teljesen különböző italféleséget jelölnek. A kakaóital kakaópor (esetenként azonnal oldódó kakaópor), cukor és tej vagy víz keveréke. Ezzel szemben a forró csokoládét a kakaót, a cukrot és a kakaóvajat egyaránt tartalmazó csokoládérudakból (sötét, félédes vagy étcsokoládéból) készítik. A két ital közti legfontosabb különbség tehát a kakaóvaj jelenléte, amitől a forró csokoládé zsírtartalma magasabb, mint a kakaóitalé.

A kakaóvaj

A kakaóvaj meghatározott zsírsavakat tartalmazó halványsárga színű zsiradék. Enyhe csokoládé-zamata és aromája van, így a csokoládénak is fontos összetevője. Élelmiszeripari felhasználásán túl kozmetikai termékekben, krémekben, ajakbalzsamokban, samponokban és szappanokban, de gyógyszerkészítményekben is alkalmazzák.

Receptek

Míg Dél- és Közép Amerikában a kakaó ízesítésére chilit használnak, addig Mexikóban hagyományosan fahéjjal szórják meg a forró italt és tálalás előtt felhabosítják. Otthonunkban mi is kísérletezhetünk új ízekkel, keverhetünk kakaónkba gyömbért, kardamomot, szegfűszeget, de akár citrom- vagy narancshéjat is. Akik kedvelik a szokatlan ízeket, azok kipróbálhatják a mentás vagy ánizsos, de akár a borsos fűszerezést is. Íme, pár ötlet:

Krémes

Hozzávalók (4 csészéhez): 6 dl tej, 1 tábla étcsokoládé, 1 kávéskanálnyi cukrozatlan kakaópor, 1 evőkanálnyi pudingpor, 4-5 egész szegfűszeg, 1 kis darab fahéj

A tej felét feltesszük melegedni, és megolvasztunk benne az étcsokit. Mikor megolvadt, öntünk még hozzá kevés tejet, és egy teatojásban beletesszük a fűszereket. (Ha teatojást használunk, akkor elkészítése után nem kell leszűrni az italt). A maradék kis tejben elkeverjük a pudingport és a kakaót, hozzáöntjük a többihez, és sűrűsödésig főzzük.

Kardamommal

Hozzávalók (8 csészéhez): 1,5 liter tej, 175 ml kakaópor, 175 ml cukor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt kardamom mag, háromnegyed teáskanál őrölt szegfűszeg.

Elkészítése: Egy kis tálkába öntsünk 250 ml tejet, majd adjuk hozzá a cukrot, a kakaót és a fűszereket. Keverjük jól össze. A maradék tejet tegyük egy kislábasba, majd forrósítsuk fel. Ha már majdnem felforrt, öntsük hozzá a kakaós keveréket, és forraljuk három percig. Forrón töltsük csészékbe, fahéjrúddal kevergessük.

Forrás: Nestlé Életmód Iránytű Hírlevél

Tünde