Nem sikerült lényegesen csökkenteni a családon belüli erőszakot Csehországban, különböző formáit a nők mintegy 40 százaléka éli meg - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményeiről a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap számolt be szerdán, adta hírül az MTI.  A felmérés alapján megállapíthatjuk, a cseheknél is az az álláspont, hogy amíg vér ne folyik, addig ne nagyon avatkozzanak be. Magas a látencia is, tehát az esetek többsége semmiféle hivalos útra nem terelődik soha, pedig nem egyszeri esetekről van többségében szó.

'Abuse' photo (c) 2010, Michael Knapek - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

A prágai proFem társaság által készített felmérésből kiderült, hogy az erőszakos esetek mintegy 20 százalékát a rendőrség is vizsgálta, de bíróság elé csak mintegy három százalékuk került. A nőjogi kérdésekkel és projektekkel foglalkozó társaság aktivistái több mint 3000 nőt kérdeztek ki idén februárban.

"Általában hosszan tartó jelenségekről van szó, sohasem egyetlen incidensről" - nyilatkozta a lapnak Kamil Kunc szociológus. Csehországban a családon belüli erőszak áldozatait 90 százalékban nők, tíz százalékban férfiak és gyerekek teszik ki - derült ki a felmérésből. Az esetek egynegyedét különböző megaláztatások teszik ki, míg ötödét fizikai erőszak.

Szociológusok azt is kiderítették, hogy az áldozatok kétharmadának orvosilag kimutatható pszichés problémái vannak. Fizikai sérülések - például csonttörések - az áldozatok négy százalékánál vannak.

Felmérésük szerint a családi erőszak által érintett nők 63 százaléka beszél problémáiról a barátaival, míg egynegyedük hallgat a problémáiról. "Ezen a téren fejlődés van. Tíz éve ez az arány még fordított volt" - mondta Jindriska Krpálková, a családon belüli erőszak megelőzésével foglalkozó kormánybizottság elnöke.

Elismerte: a problémákat nehéz orvosolni, mert az esetek többségében az érintettek nem akarják, hogy bárki is beavatkozzon életükbe. Krpálková szerint ennek következménye, hogy csak az esetek 20 százaléka kerül rendőrséghez, s csak három százalék jut el bírósági szakaszba. Problémák vannak az erőszakos cselekedetek, viselkedés bizonyításával is.

A cseh kormány tavaly áprilisban foglalkozott a problémával, s 2014-ig szóló nemzeti akciótervet fogadott el a családon belüli erőszak megelőzésére. A tavalyi év folyamán majdnem 4000 rendőr speciális kiképzést kapott, s hasonló tanfolyamot terveznek az ügyészek és a bírák számára is.

A hatályos törvények lehetővé teszik, hogy az erőszakoskodót a rendőrség 24 órára kitiltsa a családból. 2010-ben 1058 ilyen intézkedés történt, ami rekordnak számít. A tavalyi számok még nem ismeretesek.

MTI