A kórház neve: Bajcsy Zsilinszky Kórház, Budapest

A szülés időpontja (év, hónap): 2016. július

A kórház állapota: Jó. A nőgyógyászat és szülészet a régi épületben van, és egy fejújítás sokat dobna rajta, de tiszta. Több lift van az épületben, mind normálisan működtek. Minden szobában van legalább egy szúnyoghálós ablak, hogy normálisan lehessen szellőzetni. Az ágyak magassága és a fejtámla dőlésszöge távirányítóval állítható, ez kényelmesebbé tette az ottlétet. 

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: A nőgyógyászati osztályon a folyosón van a fürdő, minden szobának van kulcsa hozzá. Két zuhanyzó és három vécé van a fürdőben. A szülészeten két háromágyas szobára jut egy vécé és zuhanyzó. Minden szobában volt plusz kézmosó csap. Naponta többször takarítottak, a tisztasággal nem volt semmi gond.   

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: A kórházban négy szülőszoba van, más-más színű fallal. Én a zöldben voltam, itt akkor labda volt bent, de van, ahol kád illetve bordásfal is van. 

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Mindenki normális volt, senkivel nem volt problémám. Az orvosok és nővérek közül a fiatalabbak, a csecsemősök közül az idősebbek voltak a kedvesebbek. Nem volt fogadott orvosom, de egyszer sem érzékeltem, hogy emiatt hátrébb lennék sorolva.  

Szülésvezetés: A szülésemet túlhordás és lepényöregedés miatt indították, majd kaptam oxitocint is. Mivel nem tágultam még így sem, császár lett a vége. 

Császármetszés (bent lehet-e apuka): A műtétnél nem lehetett bent a férjem, de mikor kiemelték a babát, behívták, és a mosdatást, mérést már nézhette, majd ő kapta a kezébe is.

Látogatási rend: Hivatalosan reggel 8 és este 8 óra között van látogatási idő, és a szobában egy személynél maximum két látogató lehet bent. Ezt a nagy többség tartotta is. Nálunk megbeszélés alapján csak akkor lehettek bent a látogatók, ha nem zavartak mást a szobában (pihenés, szoptatás stb.).

Mit kell vinni a baba ellátásához: Minden szobában van egy pelenkázó, amin ki van készítve a köldökápoláshoz szükséges felszerelés. Kisruhát is adnak, csak azt kell vinni, amiben hazakerül a baba. Vinni kell pelenkát, textilpelust, popsitörlőt, popsikenőcsöt és cumisüveget. Ez utóbbi kettő nem kötelező, de ajánlott.  

Van-e VIP szoba? VIP szoba van, fizetős, kétágyas. Nem jártam bent, nincs más információm róla.

Koszt mennyisége, minősége: A koszt kórházi, reggelire két zsemle, minimális zöldség és vaj/sajt/felvágott/méz/lekvár valamilyen kombinációja. Italnak választható tea vagy tejeskávé. Vacsora egy zsemle és minimális zöldség/vaj/sajt/felvágott. Az ebédből a leves tipikusan menzakoszt, a főétel viszont nekem bejött. Vagy csak éhes voltam. Az adatfelvételkor rákérdeznek diétára és érzékenységre. Érdemes vinni ásványvizet vagy más folyadékot, mert a víz szerintem nem finom. A két szobára jut egy hűtő is.   

Kommunikáció: az indítástól kezdve mindig mindent érthetően elmagyaráztak, válaszoltak a kérdéseimre. A csecsemősök is tájékoztattak, ha bármi történt a babával. Engedélyeznem kellett az aláírásommal, hogy adhatnak neki vizet vagy tápszert.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Segítettek az első pelenkázáskor, és megmutatták a köldökcsonk-ápolást. Mielőtt először megkaptam a babát, megmutatták, hogyan kell fogni. Minden anyukát behívtak a kórházi tartózkodás alatt és megmutatták a fürdetést. Igény szerint az egyik idősebb csecsemős megnézte, ki hogyan szoptat és szükség esetén segített.  

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: A babákat egy bevásárlókocsihoz hasonló alkalmatosságba teszik be, és a folyosókon csak ezekben lehet őket szállítani, kézben csak a szobában lehetnek. Minden kocsira kerül egy cetli a baba nevével, születési idejével és a szobaszámával, ez és a karszalag alapján azonosítják őket. A generációs különbségek néha kiütköztek a csecsemősök között, míg a fiatalok inkább háton altatták őket, az idősebbek simán hasra fordították az egészséges babákat.

Apróság, de pozitívum volt nekem, hogy szelektíven gyűjtötték a műanyag palackokat. Annak, aki itt tervez szülni, ajánlom a kórház honlapját (bajcsyszul.hu), sok lényeges információ megtalálható, a szülőszobák leírásától a szükséges kórházi felszerelésig. 

Pontszámok:

  • szülészet állapota: 9
  • kórtermek állapota: 8
  • szülőszoba korszerűsége: 8
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 10
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 8
  • orvosok segítőkészsége: 9
  • szülésznők segítőkészsége: 9
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 9
  • kommunikáció, tájékoztatás: 9
  • tisztaság: 8
  • ellátás minősége: 7 (a koszt miatt)
  • személyes élmények: 10