Giovanna sütés édesség

Vége lett a kiscsoportnak. Itt a szünidő, itt egy kicsit lazábban vesszük a határokat, ott egy kicsit átlépjük a korlátokat, legyen ez most érvényes inkább rám, a néha túl szigorú anyukára. Értem ezt most az édességek engedélyezésére, vagy inkább nem-nagyon engedélyezésére. Nem merülnék bele a részletekbe a cukorbevitel ellenzéséről, vagy legalább kordában tartásáról, sőt, lépek egy nagyot (leginkább kifelé a komfortzónámból), és abszolút a gyerkőcöknek kedvezve jöjjön némi édes finomság, némi bűnözés, egy kis cinkos kacsintás, inkább-félrenézés, adjunk nekik egy kis nyalánkságot. Tegyük ezt most úgy, hogy tisztában legyünk az alapanyagokkal amikből az édes étek készül, és akár bevonva a gyermeket az elkészítés folyamatába, jó kis családi program kerekedjék belőle, és együtt élvezhessük az édes munka gyümölcsét.

Ezért gondoltam, hogy hozok nektek néhány olyan receptet, amelyeket én már itthon kipróbáltam, nemcsak családon belül, hanem alkalomadtán nagyobb gyerekseregen teszteltem is, és minden esetben megkaptam az szívemnek legkedvesebb, őszinte, sallangoktól mentes visszajelzést: kérek még! Nekem pedig igazán nagyszerű dolgom volt: egy tündéri kis hároméves kuktaleányzó segített mindvégig. A kisasszony már idejekorán megtanulta az alapanyagokat felismerni, és készségesen segít (lenyalni a fakanalat) mindenféle finomságot elkészíteni, elsősorban magának, aztán rögtön a sorban következő Apának, akihez mindig csillogó szemekkel fut a végeredménnyel. Alapédességek ezek, mindegyiket kapni boltban is, de azon kívül, hogy otthon viszonylag adalékanyag-mentesen elkészíthető, és ezáltal egészségesebbek, nem utolsó sorban lényegesen olcsóbbak is így. A gyerekekkel való közös sütés-főzés öröme pedig megfizethetetlen. Kívánom, hogy leljétek örömötöket benne ti is!

1. Pillecukor házilag

Giovanna sütés édesség

Hozzávalók:

  • 8 g zselatinpor,
  • 3 ek víz,
  • 15 dkg porcukor,
  • 1 ek méz,
  • 0,5 dl víz
  • a hempergetéshez porcukor és keményítő keveréke, 1-1 ek

A zselatint a 3 ek vízzel a robotgép keverőtáljába tesszük. Külön edénybe feltesszük főni a porcukrot a mézzel és fél deci vízzel. Forrás után kisebb lángon még 6-8 percig gyöngyözve elkészül a cukorszirup. A zselatint eközben a robotgép lassabb fokozatán elkezdjük keverni, és szép lassan hozzácsurgatjuk a forró mézes cukorszirupot. Látni lehet, ahogy a massza „nő”,habosodik, fehéredik. Pár perc után magasabb fokozatba kapcsolhatunk, és még további 6-8 percig verjük, amíg azt nem látjuk, hogy a massza kicsit ragadós, nyúlós, és „felkúszik” a habverőre. A kész habos masszát tetszés szerinti formába öntjük, 2 óra hűtőben tartózkodás után keményítős porcukorba forgatjuk, és kész is!

Formákba öntés: megfelelő egy sima téglalap alakú műanyag tál, sütőpapírral kibélelve, a papírt vékonyan megolajozva, VAGY egy nagyobb tálcát megszórunk keményítős porcukorral, és habzsákból nagy-széles „kígyókat” nyomunk (ezt hűtés után tetszőlegesen darabolhatjuk, darabolásnál a kést is mártsuk olajba!) VAGY bármilyen szilikon forma kiváló ehhez, de a mélyedéseket is olajozzuk ki vékonyan.

2. Gumicukor házilag

Giovanna sütés édesség

Készíthető friss idénygyümölcsből (legutóbb eperből készítettem), de a legegyszerűbb verzió, ha alapanyagnak bármilyen 100%-os gyümölcslevet használunk. Így mellesleg szép, áttetsző, fényes gumicukrokat kapunk, amely látszatra igazán hasonlít a boltihoz. Mutatom az almás gumicukromat:

Hozzávalók:

  • 2 dl 100%-os almalé
  • 1-2 ek méz
  • 1-2 ek citromlé
  • 20 gr zselatinpor

Az almalevet a mézzel és citromlével (ízlés szerinti mennyiség, nekem az egy kanál méz, két kanál citromlé mennyiségekkel ízlett a legjobban) feltesszük melegedni, majd szép lassan belekeverjük a zselatint. Amint felforrt (minimálisan habzik), félrehúzzuk a tűzről, és már önthető is bonbonkészítő szilikonformákba. Rövid konyhapulton eltöltött idő után betehetjük a hűtő sima részébe (nem fagyasztó), 2 óra múlva tökéletesen kifordulnak a bonbonkészítő formákból:)

3. Igazán csokis ötperces csokis keksz

Giovanna sütés édesség

Találtam egy egyszerű, de nagyszerű receptet, gyorsan megvolt, alig fél óra alatt a tészta összeállítás és két tepsi csokis keksz kisütése. Ééés valami isteni!! Nem saját találmány a recept, a neten több helyen, több verzióban is megtalálható, nekem viszont abszolút spanyol viasz, a gyerekekről nem is beszélve.

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 1 nagy csipet só
  • 3 dkg kakaópor (holland, cukrozatlan)
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • fél tábla fehér csokoládé
  • fél tábla tejcsokoládé

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alul-felül sütés programra. A puha vajat habosra verjük a cukorral, hozzáadjuk a tojást. Ezután hozzákeverjük a száraz hozzávalókat, végül a felkockázott csokoládét.

Sütőpapírral bélelt tepsire púpozott evőkanálnyi, vagy ízlés szerint teáskanálnyi halmokat helyezünk a masszából, köztük legalább három centiméter rést hagyva, mert szétterül. Igény szerint meg lehet díszíteni a tetejét, például legutóbb színes cukordrazséval tettem ezt.

Ezután az előmelegített sütőben hét perc alatt készre sütjük a süteményeket. 7-10 perc körülbelüli érték, akkor kell őket kivenni a sütőből, amikor éppen megszűnnek fényesnek lenni! Semmiképpen se süssük tovább, mert bár nyersnek, puhának tűnik, de NEM AZ!
Végül hagyjuk a tepsin kihűlni őket. Forrón nagyon puhák, majd szép lassan szilárdabb halmazállapotot vesz fel a tészta, és ha netán maradna másnapra, ugyanolyan puha lesz, ha lezárt dobozban tároljuk.

4. Madárlátta kakaós csiga - gyorsan, könnyen kész!

Hozzávalók:

  •  50 dkg finomliszt
  •  1 tojás
  • 2 dl 2,8 %-os tej
  •  1/2 doboz tejföl (kis doboz)
  •  5 evőkanál kristálycukor
  •  2,5 dkg friss élesztő
  •  1 evőkanál margarin
  •  1 csomag sütőpor

A töltelékhez:

  •  5 dkg olvasztott margarin
  •  4 evőkanál kristálycukor
  •  2 evőkanál holland kakaópor
  •  1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi fahéj

A tejet meglangyosítjuk, mehet bele a cukor és az élesztő. Egy nagyobb tálba öntjük a lisztet, elkeverjük benne a sütőport, mélyedést készítünk a közepébe, ide mehet a tojás, vaj, tejföl,  majd a tejben felfuttatott élesztő. Rugalmas tésztát gyúrunk. Ha keményebb a tészta, tejjel lágyíthatjuk. NEM KELL állni hagyni, egyből nyújtsuk! Téglalap alakú, fél-egy centis vastagságúra nyújtjuk. Elkészítjük a kakaókrémet: a vajat megolvasztjuk, és belekeverjük a kakaót, cukrokat, fahéjat. A kinyújtott tésztát egyenletesen megkenjük a krémmel.

Ezután a hosszabb vége felől már feltekerhető a tészta, amolyan bejgli-szerűen.A feltekert kakaós rudat 2-3 cm-s csigákra vágjuk, és mehet is a sütőlapra. Egy ideje szilikon lapot használok, de a szilikonos sütőpapír is tökéletes.

A sütőben alsó-felső sütésre állítjuk, 180-200 fokon 15 perc alatt megsül. Isteni illat, hálás tekintetek!

5. Epres-zabkekszes fagyi

Giovanna sütés édesség

A recept igazából nagyon is egyszerű. Alap hozzávaló egy 500 ml-s habtejszín (nem növényi), géppel felverjük kemény habbá, ha megvan, mehet bele 3 tubus (175 ml-s) sűrített tej, azzal még picit tovább habosítjuk. Ennyi!

Tetszőlegesen ízesíthető! Ehhez adtam kb. 15 dkg apróra vágott epret meg belemorzsoltam 2 db zabkekszet. A sűrű krém állagú végeredmény mehet a fagyasztóba pár órára. Nem kevergettem hűtés közben, de ha valaki megteszi, az csak jót tesz az állagának. Ebből az adagból 6 felnőtt lakmározott, fejenként repetázva és még maradt kb. 3 gombócnyi. A gyerekem is imádta.

Giovanna

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?