terhesség kismama

Harmincegy éves, naptár szerint 23 hetes várandós vagyok, egy kisfiút hordok a szívem alatt. Angliában élek, ahol egy kissé más a terhesgondozás, mint otthon. Bár most azt mondhatom, ha gond van, szemmel tartanak a szakavatottak.

Az első három hónap problémamentesen zajlott, bár a Down-szindróma miatt megijesztettek – ezért is csináltattam egy vértesztet, ami hálistennek kizárta a három-négy fő genetikai rendellenességet.

Majd jött a 18-21. heti ultrahang. Ekkor 19 hetes voltam. A babát kb. két héttel kisebbnek tartották és továbbutaltak egy nagyobb kórház magzati részlegébe.

Következő héten el is mentem, ahol szintén aggodalmaskodtak a baba méretei, különösen a combcsont miatt. Az áramlásvizsgálatból úgy gondolták, hogy a méhlepényem nem működik megfelelően, és a baba, bár kapja a tápanyagot, oxigént, de szerintük nem eleget és ezért van a lemaradás. Egy rossz motorhoz hasonlította az orvos a placentát, ami bármikor leállhat, nem tudni, meddig jutunk el vele.

Persze az is benne van a pakliban, hogy kihúzzuk, de az az idegesség, amit éreztem/érek, nem önthető szavakba. A baba egyébként egészséges, csak sajnos nagyon korainak tűnik ez a méhlepény-probléma.

Két héttel később újabb kontroll, az ultrahang szerint két hét alatt mindössze 60 grammot nőtt a baba, ez valóban nagyon aggasztó. Másrészt igenis hiszek benne, hogy ezek az ultrahangos mérések igenis tévedhetnek. Most még aggodalmasabb volt az orvos, lényegében a helyzet változatlan. 22 hetesen 267 grammot mért, ez nagyon kevés, és annyira távolinak tűnik így az a súly, ahol a baba már életben tartható! Tíz nap múlva várnak vissza kontrollra, ami most pénteken esedékes.

 Most mindenfelé nyomozok, ma megyek akupunktúrára és a homeopátia felé is fordulok. És persze bizakodok! Azért írtam, hátha valaki tud nekem jó példával szolgálni, hogy ennek igenis lehet pozitív végkimenetele. Az orvos szerint semmit nem tehetek (magyar orvosokkal is beszéltem), ágynyugalommal sem tudom ezt befolyásolni. De már nagyon gondolkodom rajta, hátha táppénz alatt többet nőne a babám.

Valami csodának kellene történnie, hogy a méhlepény elkezdje a finomságokat még hatékonyabban adagolni a kisfiamnak.

Zsuzsa

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?