Az endometriózis témájáról jelent már meg személyes beszámoló a Bezzeganyán, és egy összefoglaló posztban is írtunk már a betegségről. Márciusban az egész világon kiemelten foglalkoznak az endometriózissal mint betegséggel, mely minden tizedik nőt érint. Ezekben a napokban szervezetek, szakemberek, betegségen átesett nők tartanak előadásokat, és felvilágosító kampányokat szerveznek.

Az endometriózist nem könnyű felismerni, mivel a tünetei nagyban hasonlítanak más betegségek tüneteire is. Magyarországon jelenleg körülbelül 150 ezer meddő pár vár orvosi segítségre, 15-30 százalékuk esetében az endometriózis áll a meddőség hátterében. Az endometriózis 30-50 százalékban okoz meddőséget.

Endometriózis

Az endometriózis egy nőgyógyászati kórkép, melyben a normálisan csak a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható. Leggyakrabban a hashártyát érinti, ami belülről béleli a hasüreget és beborítja a kismedencei szerveket. A név a latin endometrium szóból származik, amely a méh belső felszínét borító szövet megnevezése. A méhnyálkahártya hormonálisan érzékeny, a hormonhatásoktól függően a menstruációs ciklus során felépül és leválik. Hormonérzékenységüket a méh üregén kívül található sejtek is megtartják, a panaszok a menstruáció idején súlyosbodhatnak. Az endometriózis a fájdalmas menstruáció (dysmenorrhoea) egyik leggyakoribb szervi oka. 

Forrás: Wikipedia

A betegség általában fiatal korban fájdalmas menstruációkkal jelentkezik, ám mire a páciens eljut orvoshoz és felmerül az endometriózis gyanúja, már felnőtt nő. Gyakori, hogy a tüneteket elnyomják a fogamzásgátlók. Előfordulhat, hogy mire gyermekvállalásra kerülne a sor, a betegség már végzetes nyomokat hagy a nő szervezetében. Az endometriózis megállapítása átlag nyolc(!!!) évig tart, holott a betegség időben való felismerésével megelőzhető lenne a meddőség. Amellett, hogy nehezen ismerik fel a betegséget, az is problémát jelent, hogy az endometriózist gyakran félrekezelik, elhanyagolják vagy bagatellizálják, ezzel sokszor helyrehozhatatlan következményeket okoznak. A betegeknél gyakrabban fordul elő petefészekrák, emlőrák és más daganatok, valamint autoimmun betegségek, illetve bőrgyógyászati rendellenességek is. A kórképet legtöbbször hormonális, immunrendszeri, genetikai és káros környezeti tényezők okozzák.

Tünetek

Az endometriózist kezdeti stádiumban klinikailag nem könnyű diagnosztizálni, mert általában csak akkor okoz panaszokat, amikor már előrehaladott stádiumban van. A tipikus tünetekből lehet a betegségre következtetni. Ilyen tünetek az erős, alvadékos, görcsös menstruáció, középidős fájdalom, nemi élettel összefüggő fájdalmak, fájdalmas széklet- és vizeletürítés menstruáció alatt, nehéz teherbe esés. A diagnózis felállítása az alábbi módszerekkel lehetséges: ultrahangos vizsgálat, hagyományos bimanuális vizsgálat, laboratóriumi tesztek. Az endometriózis diagnosztizálásában nemzetközileg elfogadott eljárás még a hasüregi tükrözés, a laparoszkópia.

Kezelés

Azokban az országokban, ahol az endoszkópos sebészeti eljárások elterjedtek és könnyen hozzáférhetők, valamint a kezelőorvosok endoszkópos készséggel is rendelkeznek – a legelterjedtebb és leghatékonyabb kezelés az operáció. Tanulmányok szerint az endometriózis kezelése – tünetmentesítés és kiújulás szempontjából is – sebészi úton a leghatékonyabb jól képzett sebész által.

Amennyiben a páciens gyermeket szeretne, javasolt a műtét után minél hamarabb teherbe esnie. 

További kezelési lehetőségek:

Hormonális fogamzásgátló: Azoknak a nőknek, akik nem szeretnének gyermeket, egykomponensű fogamzásgátló tablettát írnak fel, amely a menstruációt kontrollálva csökkenti az endometriózis újbóli kialakulásának veszélyét.

Immunerősítés: A betegség kialakulását elősegíti a legyengült immunrendszer, ezért műtét után – teljesen kitisztított kismedencét hátrahagyva – érdemes immunerősítő étrend-kiegészítők alkalmazása, mint pl.: grapefruit magolaj, aloe vera termékek, C-vitamin, speciális vitamin és nyomelem komplexek.

Az endometriózis hetének alkalmából ingyenes előadások lesznek a Róbert Rendelőben (1121. Bp., Budakeszi út 36/C.) március 25-én 16-19 óra között, melyen Dr. Fülöp István nőgyógyász, meddőségi részlegvezető főorvos, Dr. Szabó Ferenc andrológus és Dr. Soltész Krisztina pszichológus tartanak előadásokat és adnak személyes tanácsokat meddőség és endometriózis témakörben.

Tünde

Forrás

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?